Devletin resmi kurumları bile yoksulluğun ulaştığı boyutu gizleyemiyor. Diyanet’in 28 lira olarak belirlediği fitreden yola çıkarak yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması hem açlık sınırının hem de asgari ücretin üstüne çıkıyor.

Diyanet'in fitre hesabı bile asgari ücretten fazla

Emek Servisi

Ülkede yoksulluk ve hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Salgın nedeniyle milyonlarca yurttaş, işsiz ya da gelirsiz kalıyor. Peş peşe açıklanan paketler ise kimsenin derdine derman olmadı. Devletin resmi kurumu olan Diyanet'in açıkladığı fitre bile yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne serdi. Asgari ücretli bir aile, fitreye dahi muhtaç hale getirilirken açıklanan fitre miktarına göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması açlık sınırının üzerine çıkıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl için fitre miktarını açıkladı. Buna göre 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 28 TL olarak belirlendi. Bu hesaba göre, günlük 28 TL'den bir kişinin bir aylık beslenme masrafı 840 TL oluyor. Öte yandan ülkede yüzde 15,6 seviyesinde olan enflasyona rağmen fitre geçen yıla kıyasla yalnızca 1 lira artırıldı.

Diyanet’ten yapılan açıklamada fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dinine göre bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalamasının esas alındığı vurgulandı. Açıklamada, karar verilen meblağın, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebileceği belirtilerek, "Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir" ifadesi kullanıldı.

Diyanetin belirlediği fitre miktarına göre 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması en az 3 bin 360 lira oluyor. Bu hesaplama, evlerine asgari ücret giren milyonlarca ailenin fitre miktarının bile altında gıda harcaması yapabildiğini gösteriyor. Zira 2021 yılı için belirlenen asgari ücret 2 bin 825 liraydı. Aradaki 534 liralık fark ise asgari ücretlinin fitreye muhtaç hale geldiğini gösterir nitelikte.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 681 LİRA

Öte yandan Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) şubat ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcamanın 2 bin 681 lira olduğunu açıkladı. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı da 9 bin 274 lira olarak gerçekleşti.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 89.37 lira harcaması gerekiyor. Günlük harcamalarda Şubat 2021’de en yüksek maliyeti, 31,53 TL’lik harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 17,20 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 14,23 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 5,81 lira.