'Diyanet’in kararı hem tüzüğe hem de İslam’a aykırı'

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Diyanet’in darbe girişimine katılan askerlerin cenaze işlemlerini yapmama kararını yorumladı.

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın darbe girişiminde bulunan cuntacıların cenazeleri için din hizmeti verilmeyeceğini duyurmasına tepki gösterdi. Eliaçık, Diyanet’in kararının "politik ve tutarsız" olduğunu belirtieken, geçen yıl hayatını kaybeden 12 Eylül 1980 darbesinin sorumlusu Kenan Evren’in cenaze namazının Diyanet’ten atanan imam tarafından kılındığını hatırlattı.

ABC Gazetesi'nde yer alan habere göre İhsan Eliaçık, ‘Darbe girşimi bahanesiyle yeni sivil darbe dalgaları devam ediyor. Nereye kadar uzayacağı belli değil. Ülke politik bir kaosun içerisinde. Bu noktada birleştirici olmak lazım’ dedi

Diyanet İşleri Başkanlığınnın darbe girişimi sırasında öldürülen darbecilere sela, teçhiz, tekfin ve cenaze namazı kılınması gibi din hizmetlerinin başkanlık tarafından verilmemesi kararını yorumlayan Eliaçık, ‘Diyanet’in yaptığı bu açıklama dini değil politik bir açıklama. Devlet kurumu olduğu için hükümetten yana tavır alıyor. Darbecilerin kamuoyu nezdinde itibarını iyice düşürmek için böyle bir tavır almış görünüyor. Diyanet İşleri Başkanı kendini siyasetçi yerine koyup bu tür hareketlerde bulunmamalı’ açıklamasında bulundu.

‘Tutarsızlık’

12 Eylül 1980 darbesinin sorumlusu Kenan Evren’in cenaze namazının Diyanet’ten atanan imam tarafından kılındığını hatırlatan Eliaçık Diyanet’in bu tavrını tutarsızlık olarak değerlendirdi.