Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kuran kursunda sekiz çocuğun istismara uğramasına yönelik davada, istismarcı belletmene verilen 119 yıl 6 ay hapis cezası, üst mahkemece bozuldu.

Diyanet’in Kuran kursunda istismar davasındaki ceza bozuldu: ‘Çocukların dinlenmesi’ kararına tepki

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda sekiz çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik görülen dava kapsamında 119 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan belletmen H.A’ya verilen ceza bozuldu.

Kararı duyuran Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, istinaf mahkemesinin istismar mağduru çocukların duruşma salonunda dinlenmesi gerektiğine hükmettiğine, söz konusu durumun ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

İstismara maruz bırakılan çocukların ifadesinin Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı eşliğinde alındığı ve duruşmada da bu görüntülerin izlendiğine dikkat çeken dernek, “Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi göstereceğiz. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine izin vermiyoruz” açıklamasında bulundu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

"Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kuran kursunda 8 erkek çocuğunun cinsel istismara uğraması nedeniyle görülen davada, istismarcıya 119 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Bugün bir üst mahkemenin kararı bozduğunu öğrendik.

'ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI İLKESİ ÇİĞNENDİ'

Mağdur çocukların beyanları daha önce Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) kamera önünde pedagog ve savcı yanında alınmıştı. Talebimiz doğrultusunda, çocuğun üstün yararı ilkesince, çocuklar tekrar duruşmaya getirilmediler. Duruşmada bu görüntüler izlendi. Ne yazık ki istinaf mahkemesi çocukların duruşmada dinlenmesi gerektiğine karar vererek, bu sebeple kararı bozdu. Bu durum, çocuğun üstün yararı ilkesinin çiğnenmesidir.

Çocukların duruşmaya çağrılması, kalabalık heyet, avukatlar ve istismarcının önünde tekrar yaşadıklarını anlatmaya çalışmaları kabul edilemez, çocuklarımızı tekrarlayan şekilde incitir, örseler, ağır travmaya maruz bırakır. Çocuklarımız aylardır psikolojik destek alıyorlardı.

Derneğimiz ilk duruşmada buna itiraz edecek. Çocukları duruşmaya götürmeyerek tepkimizi göstereceğiz. Çocuklarımızın incindikleri yeter, bir kez daha incinmelerine İZİN VERMİYORUZ. Kamuoyunun bilgisine sunar, desteklerinizi bekleriz."