Diyanet'in yeni Başkanı, FETÖ'nün eski dernek yöneticisi

BURAK ABATAY - @abatayburak

FETÖ ile yeterince mücadele etmediği iddia edilen ve Başkanlık görevinden ani bir şekilde istifa eden Mehmet Görmez'in ardından Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş oldu. Erbaş, yandaşlar tarafından da defalarca FETÖ'cü olduğu söylenen Kültürlerararası Diyalog Platformu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olarak biliniyordu.

Erbaş hakkında, AKP'ye yandaş Takvim gazetesi tarafından da 1 Haziran 2014 tarihinde, FETÖ'ye yakınlığı ile bilinen Kültürlerarası Diyalog Platformu yöneticisi olduğu haberleri de yer aldı.

diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351878-1.
KADİP tarafından duyurusu yapılan etkinlik

Yalova Üniversitesi'nin rektörlük görevini sürdüren Erbaş, Diyanet İşleri'nin yeni başkanı oldu. Erbaş daha önce Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Dekanlık görevlerinde bulunmuştu.

diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351881-1.
diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351879-1.
diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351880-1.
Takvim gazetesinin aktardığı FETÖ'cü dernek KADİP'in Yönetim Kurulu listesi

Yönetim Kurulu Başkanı'nın Fethullah Gülen'in eski ev arkadaşı ilahiyatçı Suat Yıldırım'ın olduğu FETÖ'nün eski derneği Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP), 2014 yılında, 24 Şubat 1942'de Sovyet denizaltısı tarafından batırılan bir gemide yer alan 770 Yahudi için anma töreni düzenleyeceğini ilan etmişti. Bu etkinliğin medyaya yansıması sonrasında KADİP hakkında çok sayıda haber havuz medyasının gazetelerinde yer almıştı. Yer alan haberlerde FETÖ'nün derneği olarak işaret edilen KADİP'in yönetim kurulunun içerisinde bugün Diyanet İşleri'nin Başkanlık görevine atanan Prof. Dr. Ali Erbaş da var.

diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351877-1.

***

diyanet-in-yeni-baskani-feto-nun-eski-dernek-yoneticisi-351885-1.

Yeni Şafak yazarı da bahsetmişti

AKP'ye yakın Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Hayrettin Karaman da, 22 Ağustos 2008 tarihli köşe yazısında Diyanet İşleri Başkanı olarak atanan Erbaş'ın KADİP toplantılarına katıldığını yazmıştı.

Karaman, Erbaş'ın katıldığı toplantıyı şu sözlerle kaleme almıştı:

"Sayın Ahmet Ali Aksoy internette "Bu nasıl bir diyalog, bu gidiş nereye?" başlıklı biz yazı yayınlamış, bana da geldi. Bu yazıda "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kültürlerarası Diyalog Platformu" tarafından periyodik olarak tertib edilen "DİYALOG" toplantılarından birini tenkit ediyor. Bu toplantıda Ali Bulaç, Ali Erbaş, Arif Gökçe, Cemal Uşak, Faruk Tuncer, İlyas Üzüm ve Niyazi Öktem ile beraber, Vatikan temsilcisi George Marovitch, Dozideos Anagnasdopavios ve Yusuf Altıntaş gibi Kilise ve Havra mensubları bulunmuştu. Ben huzurlarında "DİYALOG" mevzûunda bir konuşma (sunum) yaptım, toplantıya katılanlar sorular sorarak ve görüşlerini açıklıyarak katkıda bulundular. Daha sonra bu konuşma "Polemik Değil Diyalog" isimli bir kitabda neşredildi."