Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'nın cami olarak ibadete açıldığı Cuma namazında okuduğu hutbenin tartışmalı 'lanet' kısmı resmi web sitesindeki hutbe metninde yer almıyor. Ancak Diyanetin haber ve duyurularını yayınladığı sitede Erbaş'ın konuşması olduğu gibi aktarılıyor. Lanet kısmının sitedeki hutbede geçmemesi, Erbaş'ın metin dışına çıktığı ve Atatürk'e lanet okumak için inisiyatif aldığı şeklinde yorumlanmıştı.

Diyanet sitesinde tartışmalı hutbenin 'lanet' kısmı bir var, bir yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'da okuduğu Cuma hutbesindeki "lanet" kısmının Diyanet'in web sitesindeki hutbeler arşivinde yer almadığı görüldü.

Ayasofya'nın 86 yıl sonra cami olarak ibadete açıldığı Cuma namazında Erbaş, elinde kılıçla "Fatih Sultan Mehmed Han, gözbebeği olan bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar," demişti. Erbaş'ın Atatürk'ün de imzasının bulunduğu karara atıf yaparak lanet okuması tartışma yaratmıştı.

Erbaş, canlı yayınlanan programdaki okuduğu ifadelere yönelik eleştirilerin ardından Hürriyet gazetesine bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Uğramıştır" demedim, "Çiğnerse lanete uğrar" dedim. Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Geçen geçmiştir."

Diyanet'in resmi web sitesindeki Cuma hutbesinin yazılı olduğu sayfada 'lanet' kısmına yer verilmediği görüldü. Hutbeler genelde Cuma namazından bir ya da birkaç gün önce sitede yayımlanıyor.

Ancak Diyanetin haber sitesinde Erbaş'ın Atatürk'e lanet okuduğu kısım olduğu gibi aktarılıyor.

Cuma hutbesi böylece Diyanet'in internet sitesinde iki farklı versiyonuyla yer alıyor.