Diyanet'ten devlete tarikatlar raporu

BirGün ANKARA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, bazı tarikatlar hakkında rapor hazırlayıp devlete sunduklarını söyledi.

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi veren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, devletin bazı birimlerinden zaman zaman kendilerine tarikatlarla ilgili bilgilerin sorulduğunu anlattı. İşliyen, bazen devlet kurumlarından talep gelmese de kendilerinin bir kısım tarikatlar hakkında devleti, hazırladıkları raporlarla bilgilendirdiklerini söyledi.


İstismar ve cinayetler

Komisyon toplantısında koruyucu aile kavramı ve yetim çocuklar hakkında bilgi veren İşliyen, sertifika programları ile manevi rehber olmak isteyenlere yönelik eğitimler verildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ve üniversite eğitiminin de gerektiğini ifade etti.

Tarikat yurtlarında yaşanan istismar, taciz ve cinayetlere de değinen İşliyen, denetimsizlik vurgusu yaptı. İşliyen, “Şimdi, bu tarikat, cemaat yurt evlerinde istismar çoğu zaman karıştırılıyor. Yani ehil olmayan… Bu konuda bir denetim mekanizması olmadığından dolayı. Bir tarikat adı altında bir yapılanma, dansöz oynatarak tarikatçılık yaptığını söylüyor, söyledi. Fakat bizim bunda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir yaptırımımız yok” dedi.

Devlete verdikleri bilgileri de anlatan İşliyen, “Biz bunlarla alakalı bazen devletin ilgili birimleri istiyor, bazen istemeden biz hazırlayıp raporları ilgili birimlere veriyoruz. Yani görevimizin de bu olduğu kanaatindeyiz çünkü ötesinde başka bir şey yapamıyoruz. Yani duyurudan, irşattan başka bir şey yapma imkânımız yok” diye konuştu.