Diyarbakır’da KESK’in öncülüğünde emek ve demokrasi güçlerince düzenlenen mitingde buluşan binlerce emekçi bütçeyi protesto etti; insanca bir yaşam, barış ve demokrasi talep etti. Mitingde polis bazı pankartları alana sokmadı

Diyarbakır'da emekçiler alandaydı: Barış, demokrasi, insanca bir yaşam!

Buse İlkin YERLİ

KESK, “Halk İçin Bütçe, Demokratik Türkiye” kampanyası kapsamında üçüncü bölge mitingini dün Diyarbakır’da gerçekleştirdi. KESK’in öncülüğünde emek ve demokrasi güçlerince düzenlenen “Toplumsal Barış ve İnsanca Bir Yaşam İçin Demokrasiyi İnşa Edelim” adlı mitinge ‘pankart engellemeleri’ damgasını vurdu. Bu engellemelere karşın İstasyon Meydanı’nda buluşan binlerce emekçi, insanca bir yaşam talebini dile getirdi.

POLİS ‘SAVAŞ’I KESTİRDİ

KESK üyeleri miting alanına girerken, “Ranta, talana, faize, israfa, savaşa değil, emekçiye bütçe” yazılı pankart nedeniyle polis engeliyle karşılaştı. Polis, KESK Urfa Şubeler Platformu’nun pankartında bulunan “savaş” kelimesine izin vermedi. Bunun üzerine KESK üyeleri, pankartta bulunan savaş kelimesini kesmek zorunda kaldı.

MAHMUT MU DİYELİM?

Tüm Bel-Sen Amed Şube’nin “Kayyum atayarak, ihraç ederek, açığa alarak bizi susturamazsınız” pankartı da polis engeline takıldı. Polis, içinde kayyum ifadesi geçtiği için pankartı alana almadı. SES Diyarbakır Şubesi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Kayyuma ne diyelim? Mahmut mu diyelim? Kayyum ataması demokrasiye darbedir” dedi.

“Savaşa karşı barış”, “Halkın bütçesini savaşa peşkeş çektirmeyeceğiz” pankartlarına da izin verilmedi.

DİRENEN EMEKÇİLER VAR

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Türkiye’de yaşanan baskı ve yoksullaşmaya dikkat çekerek, “Tek adam rejimi keyfiliğine, seçme-seçilme hakkının gaspına, kayyum atamalarına karşı çıkanlar var bu ülkede. Yolsuzluğa batmış bu ülkede direnen emekçiler var, hepsine selam olsun” dedi.

Ekonomik krizin yükünün AKP politikalarıyla emekçilerin sırtına yıkıldığını belirten Gezen, “Bir yandan işsizlikten evine ekmek götüremeyen, çaresizlikten intihar edenler var, bir yandan lüks yemekler verenler. Yetmiyor, işsizlik fonuna da el atıyorlar. Eğitim ve sağlık paralı hale geldi. ‘Paran yoksa öl’ diyorlar. Bu sorunların hiçbirini bu bütçe döneminde de çözmediler. Saray yine emekçilerin yanında değil, karşısında durdu; sermayedarların yanında durdu” diye konuştu.

BÜTÇEYİ KABUL ETMİYORUZ

AKP’nin kendi yandaşlarına ve savaşa bütçe ayırdığını vurgulayan Gezen, bu bütçeyi kabul etmediklerini ifade etti. Gezen, “İnsanlık dışı koşullarda yaşamaya, işsizliğe, vergi adaletsizliğine, irademizin gasp edilmesine ve kayyumlara, antidemokratik rejime, ırkçılığa, kadınların köleleştirilmek istenmesine hayır” diyerek sözlerini bitirdi.

MIZRAKLI’DAN MESAJ

Mitingde, tutuklanan ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın mesajı da okundu. Mızraklı, “Mutlaka ama mutlaka toplumsal barışın önündeki engelleri kaldırıp, insanca yaşam için onurlu bir demokratik yaşamı inşa edeceğiz. Bu inançla mutlaka ama mutlaka kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Türkülerin ve halayların eksik olmadığı miting, sanatçı Azad Bedran’ın konseriyle sona erdi.