Sağlık örgütleri, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan mobbingi, bir haftadır çeşitli eylem ve etkinliklerle protesto ediyor

Diyarbakır’da her gün eylem: ‘Bu hastanede mobbing var’

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Sağlık emekçileri, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH) yaşanan mobbingi protesto ediyor. Diyarbakır Tabip Odası, SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Pratisyen Hekimlik Derneği ve Diyarbakır Eczacılar Odası temsilcileri, pazartesi gününden bu yana her gün çeşitli eylem ve etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışıyor.

MOBBİNG SUÇTUR
BirGün’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, "DEAH’de yönetmelik tanımayan, tamamen keyfiyetçi bir genel sekreter ve hastane yöneticisi ile karşı karşıyayız. Göreve başladıkları ilk günden itibaren, iş güvencesiz ve esnek çalışmayı dayatmak için atanmış bu yöneticiler, daha fazla kâr hırsı ile çalışanların özlük haklarını hiçe sayarak, kamu yararı olmadığı halde görev tanımı dışında çalıştırarak, geçici veya kalıcı istem dışı görevlendirme yaparak çalışanların iş barışını ve motivasyonunu bozan birçok uygulamalara imza attılar. Biz TTB olarak buna asla müsaade etmeyeceğiz. Sağlıkçılar kimsenin kölesi değildir. Mobbing bir suçtur ve bu suça hiçbir yönetici ortak olmamalıdır" dedi. Gökalp, hastane yöneticilerinin ‘makam ve mevki gücünü’ keyfi kullandıklarını belirterek, sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığını söyledi.

HER GÜNE BİR EYLEM
Bir haftadır düzenli olarak her gün eylem yaptıklarını çalıştıklarını söyleyen Gökalp, “İlk gün 'mobbinge hayır' eylemi yaptık.  İkinci gün, hemşirelerin sorunlarına dikkat çekildi. Üçüncü gün, Soma’da hayatını kaybeden madenciler için 301 balon uçuruldu. Dördüncü gün taşeron işçilerinin sorunlarına değindik. Bugün de (dün) sağlıkta dönüşüm projesinin geldiği aşamada sağlık alanında yaşanan yıkımı dile getireceğiz” dedi.

***
Grevden başka çare kalmadı


Sağlık Bakanlığı’nın nöbet dayatmasına itiraz eden birinci basamak sağlık çalışanları, 20-21-22 Mayıs tarihlerinde ülke genelinde iş bırakacak. Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası (ATO), Türkiye Halk Sağlığı Kurumu önünde dün basın açıklaması yaptı. ATO Genel Sekreteri Ebru Basa, “Birinci basamak sağlık çalışanları, cumartesi fazla çalışmaya kaynaklık eden yasal düzenlemelerin ve iş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, çalışma koşullarını ağırlaştıran yeni yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle üç gün iş üretmeyecektir. Sağlık çalışanlarının, haklarını korumak için uyarı niteliğinde iş bırakma eylemi yapma dışında çaresi kalmamıştır” dedi.