Diyarbakır’daki programında Kürt sanatçıların konserlerinin AKP’li belediyelerce yasaklanmasına ilişkin soruya yanıt veren AKP’li Kurtulmuş, “Bu konserlerin, organizatörlerinin kendi üzerlerine düşen yükümlükleri yeri getirmedikleri için iptal edildiği söyleniyor. Biz öteden beri söylüyoruz, ana dili ana sütü kadar helaldir. İnsanlar, kendi ana dilleriyle ortaya koydukları kültürel eserleri dile getirmekte serbesttirler. Bunu kuru bir söz olarak söylemiyoruz” yanıtını verdi. Kurtulmuş, buradaki açıklamasında ‘AKP’’nin zaten fabrika ayarlarında olduğunu’ da dile getirdi.

Diyarbakır’da konuşan AKP’li Kurtulmuş’tan Kürt sanatçıların yasaklanan konserleri hakkında açıklama
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, partisinin Diyarbakır’da bir otelde düzenlediği "Basın Buluşması" toplantısında konuştu. Kurtulmuş, burada yasaklanan konserler, ‘AKP’nin fabrika ayarlarına dönme’ tartışması ve NATO ilişkileri hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin kira artışlarına ilişkin sorusu üzerine Kurtulmuş, ilgili bakanlıkların çalışma yürüttüğünü belirterek, "İşte birtakım teşviklerin, vergi iadelerinin verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi gibi. Bunlardan önemli alanlardan birisi de konut fiyatlarındaki fahiş artış ve özellikle kiralardaki olağanüstü yükselişlerdir. Maalesef bunun rasyonel, ekonomik hiçbir gerekçesi yoktur. Burada gerekli tedbirlerin alınması ve hiç kimsenin 'Kiraları attıralım.' diyerek böyle haksız bir kar elde etmek gibi bir yola sapmaması lazım. Bunun sadece bir temenni olarak ifade edilmesinin ötesinde nasıl durdurulabileceği, nasıl belli bir çerçevenin içerisine alınabileceği, bakanlıklarımız bu çalışmayı yapıyor. Bitince de kamuoyuyla paylaşırlar" ifadelerini kullandı.

NATO İLE İLİŞKİLER

NATO'ya ilişkin soru üzerine de Kurtulmuş, “Tavrımız nettir, Türkiye'nin NATO üyesi olarak elinde veto hakkı vardır” diyerek şunları yanıtı verdi:

"Güvenlik şemsiyesinin içerisindedir, müzakereler devam ediyor. Bu müzakerelerde Türkiye'nin tavrı, tarzı bellidir. Görüyorsunuz İsveçliler, Finlandiyalılar geliyor. Onlar da 'Aman ne olur bizi alın.' babında şeyler söylüyorlar. Aynı şekilde Amerikalılar, bu konuda bir başka şekilde bu süreçle ilgili fikirlerini ifade ediyor. Tavrımız nettir, Türkiye'nin NATO üyesi olarak elinde veto hakkı vardır. Eğer Türkiye, güvenlik endişeleri temin edilemez, bu endişeler ortadan kaldırılamazsa bu ülkelerin NATO'ya girişi ile ilgili gereğini yapar. Burada da samimidir. Güvenliğin temin altına alınacağı mekanizmaların kurulmasını da Türkiye talep eder. Bu talepleri gerçekleştirmek için de gerekli mücadeleyi eder."

"AKP’NİN FARBİKA AYARLARI"

Gazetecilerin "AKP, fabrika ayarlarına dönecek mi?" sorusu üzerine Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"AK Parti, ayarlarındadır, ondan şüpheniz olmasın. Biz insanların kendi ana dillerini, ana kültürlerini geliştirmesini sonuna kadar savunuruz. Bu, bir insanlık meselesidir ama ana diller üzerinden siyasi argüman geliştirip bunları bir ayrımcılık vesilesi olarak ortaya koymanın da bu bölge halkına yapılacak en büyük kötülük olduğunu düşünüyorum. Şu anda Türkiye'deki yasalar isteyen herhangi bir kimsenin istediği televizyon kanalını, radyo kanalını, herhangi bir şekilde bir okulu kurabilmesini ve burada kendi ana dillerinde eğitim vermesini mümkün kılan hususlardır. Devlet okullarında seçmeli Kürtçe dersleri vardır. Buradaki hassasiyetleri çok fazlasıyla karşılamış olan bir iktidar olduğumuzu ifade etmek isterim."

KÜRT SANATÇILARIN YASAKLNAN KONSERLERİ

Bir gazetecinin Kürtçe konserin yasaklandığı iddialarına yönelik sorusu üzerine Kurtulmuş, "İptal edilen konserlerle ilgili bize belediyelerden gelen bilgi şudur: Bu konserlerin, organizatörlerinin kendi üzerlerine düşen yükümlükleri yeri getirmedikleri için iptal edildiği söyleniyor. Biz öteden beri söylüyoruz, ana dili ana sütü kadar helaldir. İnsanlar, kendi ana dilleriyle ortaya koydukları kültürel eserleri dile getirmekte serbesttirler. Bunu kuru bir söz olarak söylemiyoruz" ifadelerini kullandı.

25 Mart'ta Kürt sanatçılardan Aynur Doğan’ın, Diyarbakır'da iki gün konser verdiğini, konserin de geniş kalabalık tarafından takip edildiğini anımsatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bundan bir müddet evvel Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Batman ziyareti kapsamında gençlerle yaptığı görüşmede orada bir kızımız kalktı, gayet güzel akıcı bir Kürtçe ile Cumhurbaşkanı'mızın önünde meramını anlattı. Dolayısıyla bizim insanların ana dilleriyle kültürlerini ifade etmeleri, şarkı ve türkülerini söyleyebilmeleri, edebiyat ve eserlerini ortaya koyabilmeleri, kültürel tarihleriyle barışarak oradaki eserleri gün yüzüne çıkarmaları konusunda en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Bu anlamda insanların kendi kültürlerini geliştirmesi için AK Parti hükümeti başından beri teşvik etmiştir."

"İnsanların dilleriyle kendilerini ifade etmelerine, bu ana dili derken ana dilin de bir siyasi istismar vesilesi haline dönüşmeden, benim annem Türk olduğu için Türkçe konuşuyorum. Mehdi Bey'in annesi Kürt olduğu için Mehdi Bey Kürtçe konuşuyor. Ne o Kürtçe konuştu diye benden üstün ne ben Türkçe konuşuyorum diye ondan üstünüm. Tabii ki bunları söylerken her ülkede olduğu gibi Türkiye'nin resmi dili Türkçedir. Zaten bunu kimse tartışmıyor. Hatırlıyorsunuz, Diyarbakır'da insanlar bırakın cezaevine, adliyeye, hastaneye gittiğinde Kürtçe konuşamıyordu. Tercüman tutulur, mahkeme zabıtlarına işte bir tercüman vasıtasıyla bunlar dile getirilirdi. Bunları aştık çok şükür. Biz okyanusları aşarak buralara geldik. Bir derede kimse bu ülkeyi bu milletin çocuklarını boğmaya kalkmasın. Böyle bir şey olmaz."

(AA)