Diyarbakır'da yargılanan üç barış akademisyeni beraat etti

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi, barış bildirisi imzacısı akademisyenler Murat Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar'ın beraatlerine karar verdi.

Bianet'in haberine göre: “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları bugün de devam etti.

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları görülen Dicle Üniversitesi’nden profesörler Murat Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar ayrı ayrı beraat etti.

Mahkeme, ayrıntısını gerekçeli kararında açıklamak üzere kurduğu hükümde “sanıkların üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını” ifade ederek beraatlerine karar verdi.

Savcı beraat istedi

Akademisyenler duruşmalarında önceki beyanlarını tekrar ederek beraat talebinde bulundu.

Duruşma savcısı, üç ayrı davada da aynı mütalaasını yineleyerek Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış için akademisyenler dosyalarında vermiş olduğu “hak ihlali” kararını hatırlattı ve “örgüt propagandası” suçunun yasal unsurlarının karşılanmadığını söyledi. Sanıkların beraatini istedi.

Mahkeme, üç akademisyenin de beraatine karar verdi. Böylece yargılaması devam eden akademisyenlerden dört kişinin davası beraatle sonuçlanmış oldu.