Diyarbakır’da artan vaka sayısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, kentte ikinci dalgaya yakın bir durum olduğunu ve neredeyse vaka sayılarına yetişemez duruma gelindiğini söyledi

Diyarbakır için dikkat çeken uyarı: İkinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor

Diyarbakır'da son bir haftalık süreçte koronavirüs tanısı konulan hasta sayısı 300'ü geçti. İkinci dalga endişesi yaşanan kentteki iki pandemi hastanesindeki bire düşürülen klinik sayısı 5'e çıkarıldı. Yatak kapasitelerinin dolduğu hastanelerde yeni tanı konulanlar, evlerinde izole ediliyor.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Diyarbakır'da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik" dedi.


Türkiye'de koronavirüsle mücadelede 1 Haziran itibarıyla hayata geçen kontrollü normalleşme süreciyle Diyarbakır'da oluşan rehavet, vakalarda artışa neden oldu. Türkiye'de 11 Mart günü ilk koronavirüsün tespit edilmesiyle başlayan pandemi sürecinde başarılı çalışmalarla gündeme gelen Diyarbakır'da, son günlerde artan vakalar tedirginliğe yol açtı.

Koronavirüs vakalarının artmasını değerlendiren Diyarbakır Valiliği, kent genelinde maskesiz dolaşmanın yasaklandığını duyurdu. Özellikle 1 Haziran'dan itibaren koronavirüs vakalarının artmasıyla kent merkezi ve birçok ilçedeki mahalle ve yerleşim yeri karantinaya alındı.

diyarbakir-icin-dikkat-ceken-uyari-ikinci-dalgayi-da-asacak-gibi-gorunuyor-741643-1.
Prof. Dr. Recep Tekin

'NEREDEYSE VAKA SAYILARINA YETİŞEMEZ OLDUK'

Diyarbakır'da koronavirüs vakalarının artması nedeniyle dikkat çeken uyarıyı Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin yaptı.

Tekin, Türkiye'de koronavirüste ikinci dalganın yaşanıp yaşanmayacağı tartışması sürerken, Diyarbakır'ın ikinci dalgaya yakın bir durumun söz konusu olduğunu belirtti.

Diyarbakır'da pandemiyle mücadele eden iki hastaneden biri oldukların anlatan Tekin, artan vakalar nedeniyle klinik sayılarını artırdıklarını belirterek şunları söyledi:

"Özellikle Ramazan Bayramı sonrası ve 1 Haziran'daki normalleşme süreci başladıktan sonra halkımızda rahatlama süreci de başladı. Bu durum vakaların artmasına neden oldu. Ramazan Bayramı öncesinde kliniklerimizi kapatmıştık. Sadece bir klinikle hizmet veriyorduk. Şu an birkaç klinik daha açmak zorunda kaldık. Neredeyse vaka sayılarına yetişemez olduk. Özellikle ilçelerden gelen vakalarla birlikte hastanede kapasitemiz dolmak üzere. Bu şekilde hizmet vermekten zorlanıyoruz. Normalleşme sürecinin başlamasının ardından dikkatimizi çeken bir durum ise toplu yerlerde bulunuyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uygulayıp, yeterince maske takılmadığını görüyoruz."

'BAYRAM ZİYARETLERİ, TOPLU İBADETLER GİBİ OLGULAR DA ARTIŞTA ROL OYNADI'

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya'da kentte artan vakalar ile ilgili olarak, "Yerlikaya “‘Biz bu işte çok başarılıyız’ algısı yaratıldığı için oluşan rehavet buna yol açtı. Yine bayram ziyaretleri, toplu ibadetler gibi olguların da bu artışta rol oynadığını düşünüyoruz" dedi.

Son 10 günde kentte ciddi bir vaka artışının yaşandığını belirten Yerlikaya, "Sonuçta psikolojik olarak insanlarda bir bıkkınlık bir yılgınlık oluştu. Uzun süre bu gündemle yatıp kalkan insanlar açısından bunun yol açtığı sıkıntılar da ‘artık ne olursa olsun’ anlayışı getirdi. Bir diğer neden de iller arası seyahat kısıtlaması kalkınca İstanbul’dan, diğer illerden bölgemize çok sayıda enfekte hasta da geldi. Onların yaptıkları ziyaretler sonrasında da hasta sayısında artış olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

diyarbakir-icin-dikkat-ceken-uyari-ikinci-dalgayi-da-asacak-gibi-gorunuyor-741642-1.
TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya

'NİSAN AYINDA BİLE BU KADAR VAKA YOKTU'

Filyasyon çalışmasının eksik yapıldığını söyleyen Yerlikaya şöyle devam etti:

“Hem bölgemizde hem Türkiye genelinde filyasyon çalışması eksik yapılıyor. Bir hasta yakalandığı zaman o hasta nereden hastalığa yakalanmış, o hastanın temasta olduğu kişiler kimler, onlardan pozitif saptananların izole edilmeye devam ettirmesi gerekiyordu. Bölgeye baktığımızda sadece şikayetleri olanların testlerine bakıldığı bir süreci yaşadık. Şu an benim çalıştığım hastanede 29 yaşında bir ay önce gebeliği olan, hastalık kaptıktan sonra şuan akciğerleri çok kötü olup makinaya bağlı olan hasta var. Böyle hastalarımız da var. Bu ciddi bir hastalıktır, bulaşıcılığı çok yüksek. Bölgemiz en yoğun yaşandığı Nisan ayında bile bu kadar çok vaka yoktu. Çok ciddi bir vaka artışıyla karşı karşıyayız.”

DHA-Sputnik