Ödüllü şair Seyyidhan Kömürcü’nün dizelerinden oluşan “Ayrılığımız Sürüyor” adlı yeni şarkısı ile müzikseverlerin karşısına çıkan Burcu Tatlıses, “Dizeler hep o müziği bekliyormuş gibi akıp gitti” diyor.

Dizeler müziğimi bekliyormuş

Öykü Özfırat

İlk albümü “Güzel Kokuyorum”dan bu yana, sözleri, müziği ve yorumuyla özgün müzik dünyasını dinleyenlerle buluşturan Burcu Tatlıses bu kez ödüllü şair Seyyidhan Kömürcü’nün dizelerini yorumladı. Ada Müzik Yapım etiketiyle yayımlanan “Ayrılığımız Sürüyor” Kömürcü’nün farklı şiirlerinden seçilmiş dizelerden oluşuyor. Cenk Erdoğan’ın perdesiz gitarıyla eşlik ettiği şarkının modern bir ağıt niteliğindeki düzenlemesi de İlker Yurtcan’a ait. “Kendimi kendim gibi anlatmak için bu yolculuğa başladım” diyen Tatlıses ile konuştuk.

Öncelikle nasıl olduğunu ve pandemi sürecinin kendisi için nasıl geçtiğini soruyoruz Burcu Tatlıses’e. “İyi olmanın da iyiyim demenin de kolay olmadığı bir zamandayız ama ben iyiyim. Hayatımı küçülttüm, beklentilerimi azalttım, mutlu olmak için dışarda bir yerlerde sebep aramaktan iyice uzaklaştım. Kendimle, ailemle küçük dünyamda huzurluyum” diye cevaplıyor Tatlıses.


UNUTAMAYACAĞIM BİR ZAMAN DİLİMİ HEDİYESİ

“Ayrılığımız Sürüyor” şarkısını yapmadan önceki ve sonraki düşüncesini soruyoruz Tatlıses’e. Ortaya çıkan sonuçtan memnun olduğunu, “Güzel oldu, hem de çok” sözleriyle ifade ediyor. Bugüne kadar şarkılarının sözlerini kendisi yazdığı için, başka birinin üstelik de çok iyi bir şairin şiirini besteleme fikrinin onu biraz tedirgin ettiğine değinen müzisyen, “Ama dizeler zaten hep o müziği bekliyormuş gibi akıp gitmeye başlayınca, tedirginliğim yerini heyecana bıraktı. Şimdi dinlediğim her seferde, şiirlerin arasında kaybolduğum, sabahlara kadar yazıp, silip, yeni baştan kaydettiğim, sürekli Seyyidhan’la konuşup onun heyecanından beslendiğim tüm o süreci yeniden yaşıyorum” diyor ve ekliyor: “Benim için bir şarkı, hayata gelirken yaşattıkları kadar güzel. “Ayrılığımız Sürüyor” hiç unutmayacağım bir zaman dilimi hediye etti bana.”


Seyyidhan Kömürcü işbirliğinin çıkış noktasını sorduğumuzda, şairin şiirlerinin kendisi için çok özel olduğunu belirtiyor. Hikâyelerinde, dilinde, kendisine dair çok fazla şey bulduğunu belirten müzisyen, öncesinde bir şarkıda Kömürcü’nün dizelerini kullanma fikrinin aklında olmadığını anlatıyor: “Bir akşam, oturup, “Kendinin Ağacı” kitabını yüksek sesle okumaya başladım. Ne olduğunu anlayamadan kendimi mikrofonun başında, yeni bir şarkıyı mırıldanırken buldum. Aslında, ilk kez bir Seyyidhan Kömürcü şiiri okuduğumda o fikrin tohumu içime atıldı bence ama zamanını bekliyormuş demek” diyor.

dizeler-muzigimi-bekliyormus-874896-1.

ÖNEMLİ OLAN UYUMU YAKALAYABİLMEK

Geçtiğimiz günlerde yeni şarkısı için sosyal medya hesabında annesinin “Yine yavaş mı?” diye sorduğunu yazmıştı Tatlıses. Görece sakin olarak tanımlayabileceğimiz şarkılarının dinleyicideki karşılığının nasıl olduğunu sorduğumuzda ise “Sanırım artık bir Burcu Tatlıses müziği var ve dinleyenler bu müzik için benimle beraberler” diyor. Sound anlamında yeni arayışları, denemeleri sevdiğini, içinden nasıl geliyorsa öyle şarkılar yaptığını belirten Tatlıses, “Ama sona geldiğimde yine bir Burcu Tatlıses şarkısı çıkıyor ortaya ki bundan hiç şikâyetçi değilim. Kendimi kendim gibi anlatmak için bu yolculuğa başladım ve öyle de devam ediyorum” ifadelerini kullanıyor. Tatlıses sözlerini şöyle sürdürüyor: “Benimle birlikte bazen benden daha fazla heyecanla yeni şarkılarımı bekleyen, onları alıp hayatlarına dâhil eden, sarıp sarmalayan çok özel dinleyicilerim var. Yavaş ya da hızlı, önemli olan birlikte bir uyum yakalayabilmek” diyor.

SANATÇININ ESERİYLE YOLDAŞLIĞININ SONUCU

Şarkılarını üretirken sanatın edebiyat, sinema vs. gibi diğer alanlarından nasıl beslendiği konusunda ise “Kendinizin bile haberdar olmadığınız, içinizde bir yerlerde gün yüzüne çıkmayı bekleyen bir hikâye, müzik; bir film izlerken, bir kitap okurken şimşekler çaktırabiliyor kafanızda” diyor. Sanatın bir amacı, bir misyonu olduğunu düşünmediğini belirtirken, “Bence sadece sanatçıyla eseri arasında bir yoldaşlık bu. Ama sonuçları var, birimiz için başka bir bakış açısına, birimiz için sorgulamalara, belki birimiz için yeni bir aşka, benim için bir de üstüne üstlük yeni şarkılara şiirlere sebep olabiliyor” diyor ve ekliyor: “Sanat, tekliğin asla doyuramayacağı ruhumuzu besleyen, büyüten ve rengârenk kılan bir oluş. Böyle bir şeye kapılarım her zaman sonuna kadar açık.”
Konserleri çok özlediğini söyleyen Tatlıses, “Bazen eski konser kayıtlarımızı izliyorum o duyguları tazeleyebilmek için, yetmiyor tabii” diye konuşuyor. Son olarak önümüzdeki planlarını anlatan Tatlıses, sözlerini şöyle noktalandırıyor: “Şu an için uzun vadeli planlar yapmıyorum, yapamıyorum. Sağlıklı kalmak ötesinde, yine şarkılar yazıp söylüyor olacağım, bildiklerimi oğluma anlatıp, onunla beraber yeni şeyler öğrenmeye devam edeceğim. Yaşayacağım aslında işte, hayatın getireceklerini kucaklayarak, götürecekleriyle vedalaşmasını bilerek...”