Dizelerinden aşk damlayan şiirler

Nevzat Çağlar Tüfekçi

Kırık Köprü isimli şiir kitabı, 111 şiirden oluşuyor. Aşk temalı olan şiirler, serbest vezin ve kafiyeli olarak yazılmış. Kitap, yazarın kendi yayını… Ozan, Yatağan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü görevinde bulunan Hasan Öztürk. Şiirleri, çeşitli edebiyat dergilerinde yayınlanılmış. Kendisine sorarsanız, “şiir benim için vazgeçilmez bir tutku ve bir duygu yoğunluğudur. Şiirsiz yapamam. O, benim yaşam enerjim ve yaşama olan tutkumdur. Aynı zamanda yaptığım işe estetik ve güzellik kazandıran bir sanatsal unsurdur, o” diye konuşur.

Küsmeyeceğiz aşklara
Ozan, kitabının önsözünde, aşka-sevgiye-barışa ve bilgiye dair sanatçı duyarlılığının manifestosunu sunuyor okurlarına, “Ömrümüzde, bunca kırık yanımız, yönümüz varken; göz vereceğiz kırıldığımız yerden, direneceğiz zorluklara; yılmadan, bıkmadan… Ömrümüz takvim sayfalarına açılırken; çileden, hüzünden, dertlerden nasibimizi alırken, mutluluğu arayacağız. Çalışmak olacak hedefimiz. Bilgiye, sevgiye, barışa inanacağız. Yaşarken bileceğiz; yaşamın, yaşama kıymet verenlerin değerini ve küsmeyeceğiz aşka, küsmeyeceğiz aşklara. Çünkü her insan, aramakla mükelleftir. Bu uğurda atılan her adım, bir umut olacaktır.”

Ozan, ‘Bir Vakit Sonra’ isimli şiirinde, değişik bir yazım tekniğiyle aşkı anlatmış. Her dizesinde sona doğru azalan harf tekniğiyle geometrik bir şekil oluşturmuş; “Bir vakit sonrasına / Bahar kokulu çiçeklerden / Kırlangıç yuvası yapacağım / Kanatlanıp kanatlanıp sana / Sonsuzluğundan saracağım / Mevsimsiz aç bir sevdayım / Gamzelerinden susayan / Sesinde sesim tütecek / Gözlerinde gözlerim / Sana gömeceğim / Kendimi aşk ile / Bayram bile / Edeceğim / Kalbinde / Sonra/ Yine / Aşk /… /..”

Şair duygusaldır, şiirin teması aşk olunca, ozan her yerde onu arar, gecenin karanlığında bile. Karanlık sevgilidir, onun dudağından, gözünden ve onun cisimleşmesinden duygular dile gelir ve akar gider. ‘Gecenin Mavi Dudağı’ isimli şiiri de böyle bir şiirdir: “Sensin/Mavi gecede tutuşan/Duvarlara hasretini çizdiğim/Sessizliğe sıkıca sarıldığım sesli sesim/Ve mısralarımın üstüne dökülen/Savrulan duman gibi/Sensin/Mavi gece bakışlım/Ters görüntülü aynadan yansıyan/Hüzünler eskittiğim, yıktığım darağacı/Işığına bağlandığım, hiç bitmeyen nurum/Ela gözlerine kundaklandığım/Yüreğimin ferisin/Sensin/Mavi gece yolculuğum/Kestirme düş yolundan kapını çaldığım/Ve sen ki/Avucumda dönen dünya/Dolunayı alnından öptürdüğüm/Gecenin mavi dudağısın.”

‘Benim için bir zeytin dik’
Aşkın ölümsüzlüğüne ve ölümsüz aşkların insanları yaşatacağına inanan şair sevgilisine kendisi için bir zeytin ağacı dikmesini öğütler ‘Benim için bir zeytin dik’ isimli şiirinde. Belki aşk yarım kaldı ve zeytine bakınca kendisini hatırlamasını ister şiirin dizelerinde; “Diyorum ki/Zeytin gözlüm/Gittiğin yerde hani/İlk Pazar günü erkenden uyan/Güneş daha doğar doğmaz/Benim için bir zeytin dik/Hiç kimseye söyleme/Sende sır kalsın/Sakın ha…/Öyle bir yer seç/Pencereden baktığında görmelisin(..)”

Onur Akın besteledi
Şairin ‘Geçmiş Olsun Kalbim’ isimli şiiri, ‘Ah Kalbim’ adıyla sanatçı Onur Akın tarafından bestelendi: “Ah kalbim;/Hem içinde hem dışında/Aşk bitmeyen savaş, bela başında/Moruna buz, yarana tuz basan yok/Geçmiş olsun kalbim/Acıların çok.”

Şiirler; duygu yüklü, okuru mıknatıs gibi kendine çeken, okurla bütünleşen şiirler. Şiirler sizi alıp, bir yerlere götürecektir; kendi özyaşamlarınızın dünyasında…

Ozan, ikinci şiir kitabının hazırlığı içinde...