7’den 70’e yerli dizileri izlemek için gece gündüz karşısına geçiyorsak uzgöreçin(Televizyon, TV; ama demeyin, artık o uluslararası bir sözcük, niye bu öneri?(Özleştirme Kılavuzu, TDK. 1978) Öyle değil; her ülke, Türkçeye de Fransızcadan girmiş bu adı kullanmıyor, karşılığı var kendi dillerinde. Konunun ne denli önemli olduğu ortada; kollarının nerelere uzandığı, nereleri-neleri sarmaladığı hem nitel hem de nicel bağlamda şaşırtıcı boyutlarda. Kimi yaşadıklarım, deneyimlerim varsa da incelemelerim sonucu daha bir bilgileniyorum. Kısa tutmak istesem de atlaya sıçraya oradan oraya derken, yerli dizilerle ilgili araştırmalarım(içinde tezler de var) 165 sayfayı buluyor. Çalışırsan oluyor.

Metin(senaryo) neredeyse tamam. Ben de bu diziyi çekeceğim işte. Adı üstünde: Diziciler(“izleyenler” anlamında; yapanlar, yapımcılar, özendirimciler(reklamcılar) değil). İlk bölümü bugün burada yayında. Ne diyorlar İngilizcede:
Season 01, Episode 01 (S01 E01). Biz de Sürem 01, Bölüm 01 (S01 B01 diyeceğiz, haftaya S01 B02...)

Baştan sonlamayı(finali) anlatasım geliyor da yok yapmayayım. Evet, çarpıcı bir son olacak, ne var ki dizimin bitiminde sizde neler olacak onu bilemem. Belki bir Yeşilçam filmi gibi görüp iki gözü iki çeşme ağlayacaksınız ya da belki bir kağıt mendile bir iki damla yaş akıtacaksınız, ama ben, artık arada bir oyuncu olarak katıldığım dizilerden bir çağrı almayacağım, o kesin! Olsun, n’apalım, yükümlülüğümüzü yerine getirebilelim de yeterince, açıkta kalmaya alışığız nasıl olsa...

Değinilen olgunun, içeriğin değişmediği geçmiş bir söyleşiden alıntılarla (Halil Eraslan – soL, 2013) başlayalım diziye:
“Gündemin en yoğun olduğu zamanlarda dahi, yara almadan varlığını sürdüren en önemli işkollarından biri, dizi sektörüdür. (...) Herkesin hayatında önemli bir yere sahip bu sektör, maalesef bir ‘işkolu’ olarak Türkiye’nin kanayan yarası. Bugünlerde, bir gerekçeyle sonlandırılan ve çalışanları işsiz kalan bir dizi daha var. Örneklerinin aynısı. Mint Yapım şirketi tarafından yapılan ve Show TV’de yayınlanan, Aşk Emek İster dizisi geçen hafta yayından kaldırıldı ve 100’e yakın çalışanı işsiz kaldı. (...)Dizide çalışan ve bu hafta itibariyle işsiz kalan Esra Yıldız’la, set emekçilerinin sorunlarına ilişkin bir röportaj yaptık.

»Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Anadolu Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü mezunuyum. Üç yıldır televizyon sektöründe çalışıyorum. Son işte de sanat asistanıydım.

»Dizinin yayından kaldırılması sonucu sizin de bir mağduriyetiniz oldu?
Öncelikle bu zaten sektörel bir problem. (...)Şirket, işi herhangi bir sebeple bitirdiğinde biz de o anda işsiz kalıyoruz. Bu işte de aynı şey gerçekleşti. (...)Yapım grubundan arkadaşım “Uzun sürebilir tatil, sanırım kanalla anlaşamamışlar, başka bir kanala satmaya çalışıyorlar” dedi. İşin biteceğine dair hiçbir fikrimiz yoktu, durumu iyi giden bir iş diye düşünüyorduk. Evde oturup bize tekrar set gününü haber vermelerini bekledik. Ama bir sabah atılan “elinize sağlık, işimiz bitmiştir” mesajıyla işimizin sona erdiğini öğrendik ve artık işsiziz...”