ABD’de George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine dönük protesto gösterileri birinci haftayı doldurdu. Indianapolis’te iki protestocu hayatını kaybederken Minneapolis ve New York’ta göstericilerin üzerine araç sürüldü

‘Dizinizi boynumuzdan çekin’

ABD’de salı günü başlayan George Floyd gösterileri sokağa çıkma yasaklarına rağmen devam ediyor. Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco başta olmak üzere 40 kentte sokağa çıkma yasağı sürerken 15 eyalette de Ulusal Muhafız birlikleri görev yapıyor.

İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kaliforniya’daki Long Beach ve San Jose şehirlerinde eylemler sürerken Indianapolis’teki gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybetti. New York’ta ise Brooklyn Köprüsü üzerinden Manhattan’a giren kalabalık bir protestocu grubu çevik kuvvet polisi gözaltına aldı. Polisle çatışan göstericiler Manhattan’daki tarihi St. Patrick’s Katedralinin duvarları da dahil birçok binaya sprey boya ile ‘Nefes alamıyorum’ yazdı.

WASHINGTON KARIŞTI

Başkent Washington’da ise önceki gün Beyaz Saray çevresinde bir araya gelen yüzlerce gösterici, “Floyd için adalet” sloganı altında polis şiddetini protesto etti. Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’nın etrafında buluşan göstericiler, polis barikatları önünde ‘Adalet yoksa huzur yok’, ‘Nefes alamıyorum’, ‘Siyahların hayatı önemlidir’ gibi eylemin sembolik sloganlarını dövizlere yansıttı. Polisin göstericileri daha geriye doğru itmeye çalışması sonucu çatışma meydana geldi. Göz yaşartıcı gaz ve cop kullanan polislere karşı eylemciler tepki gösterdi. Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, yerel saatle 23.00’ten 06.00’ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ederken kentte Ulusal Muhafızların görevlerine devam edeceğini ilan etti.

Floyd’un öldürüldüğü ve protestoların başladığı Minneapolis kentinde yerel saatle 20.00’de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen bazı bölgelerde göstericiler sokakta eylemlerine devam etti. Sabahın ilk saatlerinde ise kentte zarar gören yerleri temizleme işleri başlatılırken bazı göstericiler de onarım işlerine destek verdi.

ARACI GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE SÜRDÜ

Minneapolis kentinde devam eden eylemlerde bir tanker sürücüsü de aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığını fark eden protestocular yol kenarına kaçtı. Olayda yaralanan olmazken göstericiler tankere koşarak araçtan inen şoföre saldırdı. Yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı. Öte yandan, New York’ta da bir polis aracının göstericilerin üzerine sürmesi tepkiye yol açtı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, “NYPD aracının göstericilerin üzerine sürülmesi olayı inceleniyor” açıklaması yaptı.

ANTIFA’YA ‘TERÖRİST’ DAMGASI

ABD yönetimi göstericileri ‘terörist’ ilan etmek için girişimde bulundu. ABD Adalet Bakanı William Barr, protestoları ‘şiddet eylemlerine dönüştürmek’ ile suçladığı ANTIFA grubunu

‘terör örgütü’ listesine alırken, ‘provokatörlerin yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini’ duyurdu.

POLİSTEN EYLEMCİLERE DESTEK

dizinizi-boynumuzdan-cekin-738675-1.

New Jersey’nin Camden Bölgesi Polis Şefi Joe Wysocki göstericilerle dayanışmak için onlarla birlikte yürüyüşe katıldı. Aynı şekilde Michigan’ın Flint Township kasabasından gelen görüntülerde de Genesee Bölgesi Şerifi Christopher Swanson’un göstericilerin ‘Bizimle yürü’ talebine olumlu cevap vererek protestoya katıldığı görüldü. Kansas City’de çekildiği belirtilen bir başka fotoğrafta ise ‘Polis şiddetine son ver’ yazılı bir pankart tutan polis ekibi yer aldı. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde da protestocularla el ele tutuşan polisin, ‘Tek bir ırktanız, o da insan ırkı’ yazılı bir pankart tuttuğu görüldü.