Fransa Açık’ta şampiyon olan Novak Djokovic, Wimbledon ve ABD Açık’ta da mutlu sona ulaşırsa, aynı yıl içinde 4 grand slam’i de kazanarak 1969’da Rod Laver’dan sonra bunu başaran ilk erkek tenisçi olacak.

Djokovic, yarım asır sonra bir ilki başarmanın eşiğinde

Fransa Açık Tenis Turnuvası’nın (Roland Garros) finalinde Yunan rakibi Stefanos Tsitsipas’ı 2-0 mağlubiyetten gelip 3-2 yenerek şampiyonluk kupasını kaldıran 34 yaşındaki Sırp raket Novak Djokovic, takvim grand slam’i için yolu yarıladı.

Dünkü zaferiyle toplamda 19 grand slam kazanan Djokovic, yılın geride kalan diliminde düzenlenecek olan Wimbledon ve ABD Açık turnuvalarında da mutlu sona ulaşması durumunda, yarım asırdan fazla bir süre sonra bir yıl içinde tüm grand slam’leri kazanma başarısı gösteren ilk erkek tenisçi olacak.

Roland Garros şampiyonluğuyla profesyonel çağda dört grand slam'in her birini en az iki kez kazanan ilk erkek tenisçi olma unvanını eline geçiren ‘The Djoker’ lakaplı oyuncu, 2021’de tüm büyük turnuvaları şampiyon tamamlarsa (True Grand Slam), Avustralyalı tenis efsanesi Rod Laver’dan bu yana bunu gerçekleştiren ilk erkek tenisçi olarak da tarihe geçecek.

GOLDEN SLAM DE YAPABİLİR

Djokovic, eğer bu yıl düzenlenecek olan Tokyo Olimpiyatları’nda da altın madalya kazanırsa ayrıca ‘Golden Slam’ de yapmış olacak. Sırp yıldız eğer Golden Slam yaparsa, tarihe adını bu başarıyı gösteren ilk erkek tenisçi olarak yazdıracak.

Öte yandan Nole, yıl sonunda kalan iki grand slam’i kazandığında, 20’şer şampiyonlukları bulunan Roger Federer ve Rafael Nadal’ı da geride bırakarak, 21 grand slam zaferiyle tüm zamanların en fazla grand slam kazanan erkek tenisçileri sıralamasında zirveye yerleşecek.

KADINLARDA BUNU BAŞARAN OLMUŞTU

Kadınlarda Alman tenisçi Steffi Graf, 1998 yılında 4 büyük turnuvayı kazanarak True Grand Slam yapma başarısını göstermişti.

Aynı yıl Japonya’da düzenlenen olimpiyatlarda da altın madalyaya uzanan Graf, tarihte Golden Slam yapan tek tenisçi konumunda.

Ne var ki Graf, en fazla grand slam kazanan tenisçi değil. ABD’li Serena Williams 23, Avustralyalı Margaret Court ise 24 şampiyonlukla, 22 büyük kupası bulunan Graf’ın önünde yer alıyor.