Katar’ın İran şemsiyesi altına girmesinin mümkün olmayacağını kaydeden Doç. Dr. Han: "Suudi Arabistan elini en yukarıdan açıyor. En önemli konu da Müslüman Kardeşler. İkincisi ise Katar'ın El Cezire vasıtasıyla yaptığı yönlendirme. Suudiler’de bu konuda ciddi bir rahatsızlık var"

Doç.Dr. Han: Katar'ın İran'ın yörüngesine girmesi mümkün değil

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ortadoğu'da kriz bu sefer zengin petrol ülkeleri arasında çıktı.Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkeleri İran'a "yeşil ışık" yakan Katar'ı anında cezalandırdı. Dünya petrol ihracının büyük bölümünü karşılayan Körfez ülkelerir arasındaki kriz kaygıyla karşılandı. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, Körfez Arap Ülkeleriyle Katar arasında yaşanan krizi BirGün’e değerlendirdi.

doc-dr-ahmet-kasim-han-katar-in-iran-in-yorungesine-girmesi-mumkun-degil-297772-1.Katar’da yaşanan değişimin uluslararası dengelerde büyük etkisi olmayacağını belirten Doç. Dr. Han, “Suudi Arabistan, Katar’da değişim olabilmesi için elini en yukarıdan açıyor. Buradaki en önemli konu da Müslüman Kardeşler. İkinci önemli konu ise El Cezire vasıtasıyla Katar’ın yaptığı medya yönlendirmesi. Suudiler’de bu konuda ciddi bir rahatsızlık var" diye konuştu.Katar’ın İran şemsiyesi altına girmesinin mümkün olmayacağını kaydeden Doç. Dr. Han "Türkiye’nin ortaya çıkabilecek olası İran-Katar yakınlaşmasına destek olması da mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

ARABULUCULUK İÇİN KOŞULLAR OLGUNLAŞMALI

Ortadoğu'da suları ısındıran Körfez’deki krizde Türkiye’nin her şeye rağmen arabulucu rol oynayabileceğini söyleyen Doç. Dr. Han, “Ama bunun yapılabilmesi için hasarın ortaya çıkması gerekiyor. Arabulucu rolün işlemesi için Katar ile Suudi Arabistan’ın anlaşacağı koşulların ortaya çıkması gerekiyor” dedi.

Tarafların, belli bir anlayışa göre hareket etme kararı aldıktan sonra Türkiye’nin ara bulucu rolü üstlenebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Han, “Ancak Türkiye kendi başına sıfırdan bir süreç inşa edemez” ifadelerini kullandı.