Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, Bartın'daki maden faciasına ilişkin "Sayıştay raporlarında tüm noktalara dikkat çekilmiş ama Sayıştay raporları hiçbir şekilde dikkate alınmıyor" dedi. Maden ocağındaki patlamanın yerin 300 metre altında meydana geldiğini hatırlatan Kaymakçı, "Madende derinlik arttıkça risk artar" dedi.

Doç. Dr. Kaymakçı: Madende derinlik arttıkça risk yükselir

Haber Merkezi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“Sayıştay raporlarında tüm noktalara dikkat çekilmiş ama Sayıştay raporları hiçbir şekilde dikkate alınmıyor” diyen Kaymakçı, Türkiye'nin en çok ölümlü maden kazaları sıralamasında dünyada 2'nci olduğunu söyledi.

Kaymakçı şu bilgileri verdi:

"Dünyada artık kömür terk ediliyor. Madende öncelik insan diye hareket edilirse can kayıpları önlenir. Soma faciasından 1-2 ay önce enerji bakanı oraya gitmiş ve ‘Burası Avrupa’nın en modern ocağı’ demişti. Sonra 301 işçimizi kaybettik. Burada da benzer bir durum var. Sayıştay’ın yaptığı denetimler, ortaya koyduğu raporlar hiçbir şekilde dikkate alınmıyor.

Burada ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Bir olasılık da metan gazı yoğunluğu bulunan degaj bölgesin bir müdahale de ani metan gazı ve patlamaya yol açabilir. Ancak bunun için de sondajlar yapılır. Kaza yerin 300 metre altında meydana geliyor. Madende, derinlik arttıkça risk artar”