Doç. Dr. Yonca Özdemir, 15 yıldır çalıştığı ODTÜ'den kontratı yenilenmeyerek görevden alındı. Özdemir, gazetelerde yayınlanan Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirlerinin bu atılma kararında rol oynadığı söyledi. Kararın 'ODTÜ için büyük bir utanç' olduğunu kaydeden KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-Sen'de Özdemir'e ortak bir açıklama yaparak Özdemir’in görevine iade edilmesi çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Özdemir'in 15 yıldır çalıştığı ODTÜ'deki görevine 'akademik yetersizlik' gerekçesiyle son verildi

HABER MERKEZİ

15 yıldır Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programı Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Yonca Özdemir'in kontratı, “akademik yetersizlik” gerekçesiyle yenilenmedi. Kararın, Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirleri gerekçesiyle alındığını söyleyen Özdemir, "Kıbrıs’la ilgili paylaştığım yazılarım vardı. Bunlar da aleyhime kullanıldı" diye konuştu.

Kararın kendisine nisan ayı sonunda bildirildiğini kaydeden Özdemir, kurumun kullandığı, “kriterlerle kesinlikle bağdaşmayan" ifadesinin detaylı yeniden değerlendirilmesini talep ettiğini ancak bu talebinin de reddedildiğini kaydetti. Özdemir, "Değerlendirmenin ayrıntılı raporunu istedim. Hepsi reddedildi. Şimdi hukuki sürece girdik, dava açmaya hazırlanıyorum" diye konuştu.

'3 SENE EVVEL DE SIRADA OLDUĞUM SÖYLENMİŞTİ'

Çeşitli gazetelerde de yayınlamış olan Kıbrıs ile ilgili siyasi fikirlerinin işten çıkarılması kararında rol oynadığını söyleyen Özdemir, "Burada esas sebep sendika. Fakat BirGün’de, başka birkaç gazetede, medyada özellikle Kıbrıs’la ilgili paylaştığım yazılarım vardı. Bunlar da aleyhime kullanıldı" diye konuştu.

BirGün'e konuşan Özdemir, şöyle devam etti:

"Akademik performans diye bir gerekçe gösterildi ama akademik performansım gayet iyi, bunun da herkes farkında. Biz bunu ODTÜ içinde çözmeye çalıştık. Bana bu nisan sonunda bildirildi ama ODTÜ’ye bir süre verdik. Hem sendika olarak hem şahsi olarak değerlendirmenin geçersiz olduğuna ve kararın geri alınması gerektiğine dair itirazda bulunduk. Değerlendirmenin ayrıntılı raporunu istedim. Hepsi reddedildi. Şimdi hukuki sürece girdik, dava açmaya hazırlanıyorum. Bunu kamuoyuna da duyuracağız çünkü bu utanç verici bir olay. Sadece ODTÜ Kıbrıs’la ilgili de değil, bunun Ankara bağlantısı da var. Değerlendirmemi yapan komisyonun bazı üyeleri Ankara’da ve bana gelen kararın imza sahibi kişi de Ankara’da. Dolayısıyla komple bir ‘ODTÜ skandalı’ diyebiliriz.

Burada esas sebep sendika. Fakat BirGün’de, başka birkaç gazetede, medyada özellikle Kıbrıs’la ilgili paylaştığım yazılarım vardı. Bunlar da aleyhime kullanıldı. Burası da net. Hatta 'elçilik istedi ondan atıldı' gibi bir intibah oluşturulmaya çalışıldı. Elçilikle de görüştüm, Elçilikten alakalı olmadıklarını söylediler. Bunlar Ankara’nın korkutup beni atmaları için yaratılan gerekçeler. Burada esas neden yönetimin çok kötü oluşu. Daha önce de bu tip icraatlar oldu. Biz sendika olarak senelerdir mücadele etmeye çalışıyoruz, mahkemeleri takip ediyoruz, bazen bunları basına açıklıyoruz. Bana 3 sene evvel de sırada olduğum söylenmişti. Araya Covid krizi girdiği için gecikti herhalde. Ama ben sırada olduğumun farkındaydım. Bu açıdan şaşırmadık ama ODTÜ için utanç verici."

SENDİKALARDAN KARARA TEPKİ: ODTÜ İÇİN BÜYÜK BİR UTANÇ

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen) da görevine son verilen Özdemir’e destek olmak amacıyla ortak bir açıklama yayınladı.

Ortak açıklamada, Özdemir’in sendika üyesi olduğu için görevine son verildiği ve Özdemir’in görevine iade edilmesi gerektiği ifade edildi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde mali ve idari sorunların bulunduğu, çözüm olarak da akademik personel ve üniversitede örgütlü ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Personel Sendikası (Kampüs-Sen’i) susturmaya çalışıldığı iddia edilen açıklamada, “Bu bağlamda akademik olarak çok başarılı Sendika Başkanı Doç. Dr. Yonca Özdemir’in tamamen uyduruk nedenlerle ve hukuka aykırı bir şekilde işine son verilmiştir. Bu, yıllardır demokratik üniversite kavramı ile adı anılan ODTÜ için büyük bir utançtır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Eğitim bakanlığı, YÖK ve YÖDAK’a da konuyla ilgili çağrıda bulunuldu.