Artvin’in Şavşat ilçesinde yapımı planlanan kalker ocağı için verilen “ÇED gerekli değildir” raporunu yargı ikinci kez iptal etti. Avukat Yıldırım “Kararla Carishev Kalesi de korundu” dedi

Doğa da kale de kurtuldu

Gökay BAŞCAN

Artvin’in Şavşat ilçesinde Şenocak, Sebzeli, Dutlu köylerini kapsayan bölgede doğa katline yol açacak kalker ocağı planına karşı mücadele yeni bir kazanımla sonuçlandı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı ikinci kez iptal edildi.

Tarihi Carishev Kalesi’nin de içinde bulunduğu ve 1’inci derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgede kalker ocağı planına yurttaşlar ‘dur’ dedi. Bölge halkı, verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı üzerine geçtiğimiz yıl yargıya başvurdu. Rize İdare Mahkemesi kararı iptal etti. Bu kez şirketin kararı temyize götürmesi üzerine Danıştay 6. Dairesi iptal kararını bozarak eksikliklerin giderilmesi görüşüyle davayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Rize İdare Mahkemesi, Danıştay’dan gelen karar doğrultusunda ek bilirkişi raporu istedi. Aynı bilirkişilerin hazırladığı ek raporda projenin çevrede tahribat yaratacağı görüşünü yineledi. Mahkeme ek bilirkişi raporunu göz önünde bulundurarak ‘ÇED gerekli değildir kararını ikinci defa bozdu.

TARİHSEL VARLIĞIN YOK OLUŞU ENGELLENDİ

Davanın avukatlarından Halis Yıldırım şu açıklamayı yaptı : “Davanın en önemli yanı bölgedeki Carishev Kalesi’nin de ‘Korunması gereken tarihsel varlık’ kabul edilmesi ve alanın birinci derece sit alanı olarak tescillenmesi. Bu karar alınmasa kale patlatmalar sonucu hasar görecekti. Bu davayla dikkat çekilen bir başka nokta korunması gereken nitelikteki sarı meşçere çam ormanı oldu.

Bu topraklarda sadece bizim değil, bitkilerin, hayvanların da yaşama hakkı var. Bu karar ile onların bu hakkı elinden alınmamış olacak. Biz toprağımızı, suyumuzu savunmaya devam edeceğiz. Yöre halkı olarak direnişe devam edeceğiz. Biz burada bütün doğayla birlikte barış içinde yaşamayı sürdüreceğiz.