Doğa ile uyumlu yaşamalıyız

Deniz Yerlikaya

Yeşilist Platformu kurucularından Deniz Aytekin tüketim kültürünün çevremize verdiği zararı ve sürdürülebilir yaşam için neler yapılabileceğini konuştuk. Aytekin sözlerine, platformun amacını anlatarak başlıyor.

“İnsanların doğru doğal ürüne nasıl ulaşabileceklerini göstermek istiyoruz” diyen Aytekin sözlerini şöyle sürdürüyor: “Örnek verecek olursam, yakın çevremizde hangi doğal ürünler satılıyor, ülkede sürdürülebilir üretim yapanlar kimlerdir gibi. Daha sonra da nasıl sürdürülebilir yaşanır, doğru gıda nasıl seçilir, evinizde kent bahçeciliği nasıl yapılır gibi konularda insanlara yol gösterdik.”

Aytekin sözlerini, sürdürülebilirlikten ne anlamamız gerektiğini anlatarak sürdürüyor: “Sürdürülebilir yaşam demek en temelde doğa ile uyum içinde yaşamaktır. Tabii bulunduğumuz durumda apartmanlarda yaşarken doğa ile uyumlu yaşamak ütopik bir şey gibi geliyor ama değil aslında. Ne aldığına ve ne atık çıkarttığına dikkat etmek gerek. Sürdürülebilir, kelime olarak devamı gelebilen demek. Dünya ile iyi ilişki, ondan aldığını ona geri vererek sürdürülür. On yıl sonra iki üç gezegene daha ihtiyacımız olacakmış gibi yaşamamaktır. Herhangi bir tür yok olduğunda bütün sistem çalkanıyor ve dengeler bozuluyor. Tabii ki mümkün sürdürülebilir yaşamak. Biraz daha yavaşlamak günlük hayatta yaptığımız tercihleri sorgulamak gerekli. Biz doğa ile uyumlu yaşamaya gönüllü olmazsak o da bizimle olmaz.” Aytekin sözlerini “Çok temel önerilerim; alışveriş alışkanlıklarına dikkat etmek, atıkları ayrıştırmak ayrı kutulara atmak.

Elektrikli alet aldığında mutlaka enerji tasarruflu almak” ifadeleriyle noktalıyor.