Doğa Koleji velileri İstanbul ve Ankara’da eylem yaptı. Veliler okuldaki öğretmenlerin maaşlarının ödenmesini talep etti

Doğa Koleji’nde veliler vazgeçmiyor

MERVE ATICI

Aylardır bünyesinde çalışan emekçilerin eğitim öğretim ödenekleri ile maaşlarını ödemeyen Doğa Koleji’nde velilerin eylemleri sürüyor. Ticarileştirilen eğitim politikalarının önemli bir örneği olan Doğa Koleji’nde İstanbul ve Ankara’da veliler eylem gerçekleştirdi.

KAMPÜSLERİN FATURALARI ÖDENMİYOR

Çalışanlar ve öğrencilerin verdiği bilgilere göre Doğa Koleji’ne ait birçok kampüste faturalar ödenmediği için elektrik ve internet kesintileri yaşanıyor. Dün Ankara Eryaman Kampüsü önünde durumu protesto etmek ve basın açıklaması yapmak için buluşan aileler ise polis tarafından engellendi. Yine Ankara’da bulunan Çukurambar Lisesi önünde toplanan veliler bir basın açıklaması yaparak eğitimin kâr amacı güdülerek yapılmaya çalışılmasına tepki gösterdi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Eğitim kutsal bir görevdir. Kâr amacı güdülerek yapılmamalıdır. Velilerden yüksek okul ücretleri alınarak, öğretmen ve diğer çalışanlara düşük ücret ödenerek, insanların emekleri sömürülmektedir. Sonrasında da özel okullardan elde edilen yüksek kârlar başka sektörlere kaydırılmakta ve şu an yaşadığımız durumlar ortaya çıkmaktadır. Bugün bu okul için yarın ise diğer benzer okullar için ortaya çıkacaktır. Bu nedenle özel okulların ücret, gelir ve gider dengeleri, ödeme şeffaflığı ve eğitim esasları yasal standartlara bağlanmalıdır. Bizim burada bulunmamızın tek sebebi çocuklarımızın okullarında kendi öğretmenleriyle eğitimlerini tamamlamasını istemektir. Öğretmenlerimizin ücretlerinin ödenmesini istiyoruz. Şu an çocuklarımızın başka okullara yerleştirilmesini istemiyoruz. Bu konuda da Milli Eğitim Bakanı’mızdan rica ediyoruz. Onlara güveniyoruz.”

Konuyla ilgili olarak BirGün’e konuşan eski Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, velilerden peşin olarak alınan kayıt ücretlerinin, Doğa Koleji’ni satın alan Saçaklıoğlu ailesinin sahibi olduğu Metal Yapı Konut’un inşaat işlerine yatırıldığını söyledi.

Yarkadaş, “90 bine yakın öğrencinin kayıt parası peşin alındı. Sektör 2018 yılında ciddi bir kriz yaşadı bu yüzden paranın geri dönüşü sağlanamadı. 2019 yılının eylül ayından itibaren öğretmenler, büro personelleri, hizmetliler ve diğer emekçiler olmak üzere 15 bine yakın personel maaş alamıyor” diye konuştu.

***

İstanbul’da eylem

Veliler İstanbul’da ise Ataşehir’de bulunan genel müdürlük binası önünde toplandı. Yağmurlu havaya aldırış etmeden ellerindeki dövizlerle genel müdürlük önünde bekleyen veliler yetkililerden çözüm bulmasını istedi. Veliler daha sonra okulun önünden ayrıldı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.