Doğa öğretmenleri haklarını istiyor

Meral Danyıldız

Yaklaşık dört aydır maaşlarını alamayan Doğa Koleji öğretmenleri, yasal haklarını kullanarak derslere girmedi. Dün İstanbul Ataşehir’de bulunan Doğa Koleji Genel Merkezi önünde toplanan veli, öğretmen ve öğrenciler açıklamanın bir an önce yapılması ve maaşlarının ödenmesi talebinde bulundu.

İlk olarak Doğa Koleji öğretmenlerinden İsmail Sarp Aykurt, basına yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“Öğretmenlerin birçoğunun boykotta olduğunu düşünüyorum. Biz kira ücretimizi ödeyemiyoruz, diğer fatura giderlerimizi ödeyemiyoruz. Mutfak araç geçerlerimize kadar ödeyemiyoruz. Çocuklarımızı daha nasıl motive edeceğiz ben gerçekten merak ediyorum. Biz şu anda ödeme planına bakıyoruz. Temel derdimiz bu. Maaşlarımızın alınması ve okullarımıza sahip çıkılıp dönülmesi bizim için önemli olan. Anayasal haklarımıza sahip çıkıyoruz şu anda ve bu konunun buraya kadar gelmesi özelleştirmenin bir sonucu.”

BORÇ İLE GEÇİNİYORUZ

Bir diğer öğretmen Ozan Ömer Gümüş ise, genel merkeze dilekçe verdiklerini aktardı. Gümüş, sürecin dokuz aydır içinde bulunduklarını kaydetti ve ortalama üç aydır da maaşlarını alamadıklarının altını çizdi. Gümüş, şöyle konuştu: “Halen neden bu sürecin içerisindeyiz bilgimiz yok, söylentiler dışında. Bir resmi açıklama bekliyoruz. Sürekli açıklamada erteleme yaşıyoruz, biz sonucun yaşanmasını istiyoruz. Süreç böyle devam ederse boykot devam edecek. Geçimimizi bir şeylerden keserek, arkadaş eş dost borç alarak geçim sağladık. Öğrencilerimiz de durumu biliyor ve destek oluyor. Öğrencilerin destek olması güzel ve bize moral oluyor.”

BAKANLIK HEDEF SAPTIRIYOR

Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Ata Esen de, BirGün’e yaptığı açıklamada gelinen noktanın eğitimde özelleştirme politikasının bir sonucu olduğunu kaydetti. Esen,

“Hiçbir şey özelleştirilemez ama eğitim hiç özelleştirilemez. Dolayısıyla eğitimi piyasanın emrine verdiğiniz zaman gelinen nokta burasıdır. Sermaye kendi gücünü kullanır. Kendi gücünü kullanırken de emeği hiçe sayan bir anlayışla kullanır. Dolayısıyla buradaki arkadaşlarımızın emeği hiçe sayılmıştır. Bu arkadaşlarımız kendilerinin emeklerinin hakkı için mücadele ediyorlar. Biz de Eğitim-Sen olarak bunun sonuna kadar destekçisiyiz. Her alanda, her platformda bu arkadaşlarımızı destekleyeceğiz. Birincisi arkadaşlarımız, eğitim emekçileri arkadaşımızdır. İkincisi de gerçekten hak mücadelesi veriyorlar. Biz hak mücadelesi verilen her yerde Eğitim-Sen olarak varız. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklama kesinlikle hedef saptıran bir açıklamadır. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciyi düşünen bir noktada olsaydı öğrenciyi bu hale düşürmezdi. Dolayısıyla bu bir anlayış meselesidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı iş gündemi saptırmaktır” ifadelerini kullandı.