Karayolları Genel Müdürlüğü, Bursa’nın Gemlik İlçesine kurulacağı açıklanan yerli otomobil fabrikası için 53 milyon TL’lik yol yapım ihalesi düzenledi. Milyonlarca liralık ihale, salgın hastalık ile doğal afetlerde kullanılması gereken pazarlık yöntemiyle verildi.

Doğal afet statüsünde fabrika yolu ihalesi

İsmail ARI

Yerli otomobil üretebilmek için kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (TOGG) Bursa’nın Gemlik İlçesine kuracağı fabrikanın yolları için milyonlarca liralık bir ihale düzenlendi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü 5 Ekim tarihinde “Mudanya-Gemlik Yolu’nun Bazı Kısımları, Yerli Otomobil Fabrikası Bağlantı Yolu İle Engürücük Farklı Seviyeli Kavşağı Toprak İşleri, Sanat Yapıları, Köprü İşleri ve Üstyapı Yapım İş” adı altında bir ihale yaptı. 300 gün içerisinde tamamlanması istenen projenin ihalesi 53 milyon 813 bin TL’ye Tarmac Agrega Madencilik ve Yapı Sanayi Şirketi’ne verildi.


İKTİDAR BU YÖNTEMİ SEVİYOR

Milyonlarca liralık ihale için açık yöntem yerine Kamu İhale Kanunu’nun 21\B maddesinde yer alan pazarlık usulü tercih edildi. İktidar, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların meydana gelmesi” durumunda kullanılması gerekirken bu yönteme yasadaki sınırlamaları tanımayarak sıklıkla başvuruyor.

24 Eylül tarihinde de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla TOGG’un üretileceği tesise ulaşımı sağlayacak bağlantı yolu projeleri kapsamında, bazı taşınmazlar ve üzerindeki müştemilatın acele kamulaştırılmasına karar verildi. Hisselerinin yüzde 19’u Anadolu Grubu’na, yüzde 19’u BMC’ye, yüzde 19’u Kök Grubu’na, yüzde 19’u Turkcell’e, yüzde 19’u Zorlu Holding’e ve yüzde 5’i ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ait olan TOGG’un yönetim kurulu üyeleri arasında BMC’nin sahibi AKP’li Ethem Sancak da bulunuyor.