Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamında yürütülen 830 projenin 86’sının tamamlandığını duyurdu. Proje kapsamında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca doğal sit alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nde HES yapım çalışması için inceleme yapıldığını anımsatan Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik, “Binlerce doğal sit alanı tehdit altında” […]

Doğal sit alanları tehdit altında

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamında yürütülen 830 projenin 86’sının tamamlandığını duyurdu. Proje kapsamında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca doğal sit alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nde HES yapım çalışması için inceleme yapıldığını anımsatan Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik, “Binlerce doğal sit alanı tehdit altında” dedi.

Talan projesinin temellerinin 2012’ye kadar uzandığını ifade eden Akçelik, süreci şöyle özetledi:

“Korunan alanlarına yönelik, 2012’de yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında birinci, ikinci ve üçüncü derece doğal sit alanlarına yönelik uygulamalar, ‘Kesin Korunacak Hassas Alanlar’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ olarak yeniden adlandırıldı. 2014’te de tescili daha önce yapılmış doğal sit alanlarının ve öneri doğal sit alanlarının biyo-ekolojik, jeolojik ve peyzaj değerlerinin belirlenerek kategorilerinin ve sınırlarının ortaya konması amacıyla ‘Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ başlatıldı. Bu proje kapsamında incelemeler yapılmaya başlansa da süreç ‘gizli’ yürütüldüğü için hangi alanların doğal sit alanı olmaktan çıkarıldığını ya da koruma statüsünün düşürüldüğünü göremiyoruz.”

SIRA DOĞAL SİT’LERDE

Akçelik, “Bakan Kurum, proje kapsamında yürütülen 830 projenin 86’sının tamamlandığını söylüyor fakat bu projeler nedir bilgi verilmiyor” diyerek tepki gösterdi.

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana ülkenin dört bir yanını ranta açtığını ifade eden Akçelik, şunları söyledi:

“Son yıllarda sürdürülen sermaye ve rant odaklı ekonomik düzen, kamu yararı ve şehircilik ilkelerini gözetmiyor. Kentlerin kimliklerini yok eden talan projelerinin ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de sıra doğal sit alanlarının ranta açılmasına geldi. Doğal sit alanlarının talan edilmesi için hazırlanan mevzuat ile süreç hızlandırıldı. ‘Gizli’ yürütülen bu incelemeler bütün doğal sit alanları için tehdit oluşturuyor. Bakan sit alanlarının yüzde 20 artacağını iddia etse de bizler bunu gerçeği yansıtmayacağını çok iyi biliyoruz.”