Doğalgaz hattı projesi tamamlanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iki ülke arasındaki doğalgaz boru hattı bağlantısının yakında hazır olacağını açıkladı.

Sofya'da dün Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ile görüşen Miçotakis, toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. İki ülke enerji sistemleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi önünde geniş olanaklar bulunduğunu söyleyen Miçotakis, "Yunanistan-Bulgaristan doğalgaz boru hattı bağlantısı birkaç aya kadar hazır olacak" dedi. Konuşmasında, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Miçotakis, "Yunanistan, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesine çaba gösterecek" ifadelerini kullandı.

SINIRLARIN KORUNMASI KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ

Miçotakis, Yunanistan ve Bulgaristan'ın AB'nin dış sınırlarını muhafaza etmek zorunda olduklarını savunarak, "Ülkelerimiz insan haklarının korunmasını esas alarak bu görevlerini etkin bir şekilde yerine getiriyor" diye konuştu. Bulgaristan Başbakanı Petkov ise iki ülkenin AB’nin dış sınırı olduğunu belirterek, "Ülkelerimiz arasında iyi bir koordinasyon olması gayet mantıklıdır. İyi komşuluk, bölgemizde birlikte elde edebileceğimiz en önemli şeydir. Her konuyu görüşüp iyi çözümler bulmaya hazırız" dedi. 2015 yılında inşa edilmeye başlanan ve yaklaşık 200 kilometre uzunluğunda bir hatta sahip olan Bulgaristan-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı projesi, Yunanistan üzerinden Bulgaristan'a yıllık 3 ila 5 milyar metreküp gaz taşımayı hedefliyor. Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği proje, 2022'de Azerbaycan'ın Şah Deniz-2 sahasından gaz tedariki gerçekleştirmeyi de planlıyor.

***

NATO'nun askeri birlikleri artırma hamlelerine tepki

Bulgaristan'da yeni kurulan hükümetten NATO'nun genişleme politikalarına itiraz geldi. Savunma Bakanı Stefan Yanev, ülkesinin ilave NATO askeri personeli istemediğini açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yanev, "NATO’nun doğu kanadındaki Rus askeri potansiyelinin artırılmasının dikkatle takip edilmesi gerektiğini" belirtti. Yanev, şu sıralarda Bulgaristan ve Romanya’da ek askeri birliklerin konuşlandırılması dahil olmak üzere NATO çerçevesinde çeşitli yanıtların görüşüldüğünü aktardı. Bu konuda halen kesin kararların alınmadığına işaret eden Yanev, "Bizim topraklarımızda konuşlandırılabilecek ek askeri personel takviye kararını haklı gerekçelere dayandıracak bir durum söz konusu değil. Böyle bir karar NATO müttefiki olarak çıkarlarımıza ve ulusal menfaatlerimize uygun düşmez" ifadelerine yer verdi.