AB’de oybirliği sağlayamayınca altıncı yaptırım paketi rafa kalktı. Batı’ya seslenen Kremlin, yaptırımlar tüm dünyada ekonomik krizi tetikliyor uyarısında bulundu.

Doğalgaz için AB kılavuzu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını öngören yeni yaptırım paketinde uzlaşma sağlayamadı. Brüksel’de dün gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Ne yazık ki bugün 6'ncı yaptırım paketini sonuçlandırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız" dedi.
Başta Rusya’dan petrol ithalatını durdurmak üzere pek çok yaptırımı kapsayan paketin yürürlüğe girmesi için gerekli olan oybirliği sağlanamadı. Paket rafa kalktı.


Uluslararası basındaki haberlere göre, AB Komisyonu üye ülkelere AB yaptırımlarına uyumlu biçimde Rusya’dan ruble ile alınması zorunlu hale getirilen doğalgaz ödemesine ilişkin yöntemleri içeren bir kılavuz gönderdi. Kılavuza göre firmalar, usya’nın belirlediği bir bankada hesap açacak söz konusu ödemenin firmaların mevcut sözleşmelerinde belirlenmiş olan para biriminde yapılacak.

FELAKET KAPIDA

Kremlin, “Rusya'yı uluslararası işbirliğinden çıkarma girişimleri küresel krizleri derinleştiriyor” uyarısında bulundu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkesinde son 30 yılın en yüksek enflasyonunun görüldüğünü belirterek, "felaket bir şekilde" yükselecek olan gıda fiyatlarının tüm dünyayı etkileyeceği yönünde uyarıda bulundu. Parlamento üyelerine konuşma yapan Bailey, ülkedeki yüzde 80'lik enflasyon hedefinin aşılmasının bankanın kontrolü dışındaki faktörler nedeniyle gerçekleştiğini savunarak, fiyatların yükselme seviyesinden dolayı mutsuz olduğunu dile getirdi.

GAZPROM ADIMI

Fransız enerji şirketi Engie, Gazprom ile doğalgaz ödeme planına ilişkin görüşmeler yürüttüğünü duyurdu.