Elektrikte kademeli fiyatlandırma uygulamasıyla yüzde 125’e kadar zam yapılması ardından benzer bir yöntem doğalgazda da gündeme geliyor. BOTAŞ tarafından il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı belirleme yetkisi veren madde Meclis'te kabul edildi.

Doğalgazda da ‘kademeli tüketim’ bahaneli fahiş zamlar kapıda: Madde Meclis’te kabul edildi

Memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifinin, BOTAŞ tarafından bakanlık görüşleri alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabileceğine dair maddesi kabul edildi.

AKP'li 78 milletvekilinin imzasını taşıyan, 'Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 18 maddeden oluşuyor. Kanun, memur ve emeklilere zam oranından doğal gazda kademeli faturalandırmaya, Bireysel Emeklillik Sistemindeki yeni orandan kamu müteahhidlerine kıyağa kadar pek çok konu içeriyor.

Teklifinin 10 ve 18'inci maddelerini kapsayan 2. bölümü Genel Kurul’da görüşüldü.

Kanun teklifinin 2. bölümündeki, BOTAŞ tarafından bakanlık görüşleri alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabileceğine dair 10. maddesi kabul edildi.

Teklifin 11. maddesi üzerinde AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile arkadaşlarının önergesinin okunmasının ardından CHP Grubu yoklama talep etti.

Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca birleşimi 18 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

ELEŞTİRİLER NELER?

Muhalefet, söz konusu uygulamanın temel bir insan hakkı olan ısınmayı lüks haline getireceğini söylüyor.

Teklifin gündeme gelmesi ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Etki analizine göre; doğal gazda kademeli tarifeyle konutlarda doğal gaz tüketiminin yüzde 15 oranında azalmasının amaçlandığı belirtiliyor. Vatandaş zaten en düşük derecede kombiyi yakıyor. İktidar şimdi de kademeli tarifeyi zam aracına dönüştürerek vatandaşı kombiyi kapatmaya mı zorlayacak” demişti.

Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde konuşan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli de, “Milletimizin çok muzdarip olduğu pahalı doğal gaz fiyatlarının düzenlenmesini destekliyoruz ancak teklif edilen düzenlemenin soğukla mücadele eden insanlarımızın bu büyük sorununu çözeceğine inanamıyoruz” ifadelerini kullandı.