Büyük şirketlerin 2021’de tükettiği doğalgaz, 2019’daki tükettiklerinden yüzde 4,9 daha ucuz. Elektrik şirketleri ise teşviklerin yine kaymağını yedi.

Doğalgazı indirimli kullananlar da var!

EKONOMİ SERVİSİ

Enerji piyasası özelleştirildikten sonra, AKP’nin büyük şirketleri kayıran uygulamaları hız kazandı. Ancak büyük şirketler için yaratılan hiçbir kaynak yoktan var edilmiyor, halkın cebinden, sermayedarlara transfer ediliyor. Bu durumun son örneği doğalgaza peş peşe yapılan zamlarla ortaya çıktı.

Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO), doğalgaza yapılan zamdan sonra açıkladığı veriler, halkın cebiyle oynanan oyunları da gözler önüne serdi.

Doğalgaz, hane halkı için ısınma ve beslenme sebebiyle temel ihtiyaç. Ancak hanelerin tükettiği doğalgaza sadece 2021 yılında 3 kez zam yapıldı. Ancak MMO’nun raporuna göre haneler ve küçük sınai işletmeler, doğalgazda zam üstüne zam yaşarken, büyük sınai işletmelere zam yerine indirim yapıldı. MMO raporunda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “2021 içinde her ay doğalgaz fiyatlarına zam yapan BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları 2019 Mart–2021 Mart döneminde konut aboneleri ve küçük ticari/sınai işletmeler için yüzde 44,9 oranında artmıştır. Aynı dönemde büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğalgazın fiyatı artmamış, tersine yüzde 4,6 oranında düşmüştür.”

KIYAK BİTMİYOR

AKP döneminde özelleştirilen elektrik üretim ve dağıtım sektörü, kamu kaynaklarıyla büyümeye devam ediyor. Elektrik üretim şirketlerinin kullandığı doğalgaza iki yıldır zam yapılmadığı gibi, yüzde 6,9 indirim yapıldı.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE

MMO raporu aynı zamanda enerjide konutlara ve küçük işletmelere yapılan zamlarla enflasyon oranını da kıyasladı. Son 2 yılda yaşanan yüzde 27,58’lik enflasyona karşılık doğalgaza yüzde 44,9, elektriğe ise yüzde 48,35 oranında zam yapıldı. MMO 4 kişilik bir aile için gereken asgari enerji ihtiyacı üzerinden faturaların ağırlığını da ölçtü. Buna göre eline 2 bin 960 lira geçen evli ve iki çocuk sahibi bir ücretli, maaşının yüzde 23,7’sini faturalara ayırıyor.