Gazeteci ve yazar Doğan Avcıoğlu’nun ‘ismini yaşatmak’ ve ‘yarınlara taşımak’ için Tekin Yayınevi ve Eskişehir Odunpazarı Belediyesi işbirliği yaptı. Doğan Avcıoğlu Ödülleri düzenlenecek, Odunpazarı’nda Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi kurulacak.

Doğan Avcıoğlu’nun ismi Odunpazarı’nda yaşayacak

Gazeteci ve yazar Doğan Avcıoğlu’nun ismi Eskişehir’de yaşayacak. 1987 yılında mide kanseri nedeniyle yaşamını yitiren Avcıoğlu için Tekin Yayınevi ve Eskişehir Odunpazarı Belediyesi işbirliği yaptı. Odunpazarı’nda tarihi bir konak yazarın adıyla kütüphaneye dönüştürülecek ve sosyal bilimler dalında her yıl 3 eser Doğan Avcıoğlu Ödülleri verilecek.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “’Doğan Avcıoğlu Türkiye’nin en üretken aydınlarından birisiydi. Sadece kitapları ile değil, kurucusu ve yazarı olduğu dergilerle bir döneme damgasını vurmuştur. Avcıoğlu, sadece yazdıkları ile değil, yaptıkları ile de aydın hareketinin en önemli figürlerinden biri olmuştur. O, dünün anahtarıdır.”

Doğan Avcıoğlu Ödülleri’ne 30 Haziran Perşembe günü saat 18.00’a kadar başvurulabilecek, kazanan 4 Kasım’da Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenecek törenle belirlenecek. Dereceye girenlere para ödülünün yanı sıra Avcıoğlu Ödülünü kazanan eser daha önce yayımlanmamış ise Tekin Yayınevi’nce kitap olarak basılacak.

Doğan Avcıoğlu Ödülleri’nin sahipleri, on üç üyeden oluşan Seçici Kurul tarafından belirlenecek. Kurulda şu isimler bulunuyor: Altan Öymen, Barış Zeren, Behlül Özkan, Cangül Örnek, Deniz Hakyemez, Elif Akkaya, Gamze Yücesan Özdemir, Merdan Yanardağ, Okan İrtem, Orhan Gökdemir, Özge İzdeş Terkoğlu, Tolga Gürakar ve Uluç Gürkan.

dogan-avcioglu-nun-ismi-odunpazari-nda-yasayacak-991370-1.

KATILIM ŞARTLARI NELER?

Doğan Avcıoğlu Ödülleri katılım şartları şöyle olacak:

• Yayımlanmış veya yayımlanmamış eserlerle başvurulabilir. Yayımlanmış eserlerin ilk baskısı 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 arasında olmalıdır.
• Başvuran eserler; tarih, ekonomi, politika, kalkınma ve sosyoloji dallarından birinde, bilimsel araştırma ölçütlerine uygun Türkiye Türkçesi ile yazılmalıdır.
• Daha önce ödül almış bir eser ile başvuru yapılamaz.
• Başvurular Tekin Yayınevi’nin Üsküdar’daki Tekin Yayın Dağıtım San. Tic. Ltd. Şti: Mimar Sinan Mahallesi Atlas Çıkmazı Sok. No: 7, 34672 Üsküdar/İstanbul şubesinde yapılacaktır. Doktora tezleri ise info@tekinyayinevi.com.tr üzerinden gönderilebilecektir.

DOĞAN AVCIOĞLU KİMDİR?

Doğan Avcıoğlu, 1926'da Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde dünyaya geldi. Ortaöğrenimini Bursa Erkek Lisesi'nde tamamlayan Avcıoğlu, Fransa'da iktisat ve siyasal bilimler öğrenimi gördü. 1956'dan itibaren CHP’nin araştırma bürosunda çalıştı ve partinin yayın organı Ulus gazetesinde yazılar yazdı. 1961 Anayasası’nın hazırlanmasına katkıda bulunan Avcıoğlu, 1967’de Yön ve 1969’da Devrim dergilerini çıkardı. Doğan Avcıoğlu, 4 Kasım 1983’te İstanbul’da hayatını kaybetti.