Muğla Menteşe’deki devlet ormanlarına mermer ocağı açılmasına Bakanlık’tan onay çıktı. Çanakkale Gelibolu’da ise koruma alanına planlanan kalker ocağı için Valilik, “ÇED gerekli değil” dedi

Doğanın kalbine iki hançer daha saplanacak!

DİLEK YEĞİN

Yurdun dört bir yanındaki doğa mücadeleleri sürerken her geçen gün yeni talan haberleri de gelmeye devam ediyor.

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki devlet ormanlarında mermer ocağı açılması planlanıyor. Düşük Tepe mevkiinde “Bonamer Mermer ve Demir Çelik” isimli şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağı, devlet ormanı arazilerinden açık ocak usulüyle cevher çıkaracak. Ocakta yıllık 40 bin metreküp blok mermer üretimi hedefleniyor.

SAATTE 23 KG TOZ

Faaliyet alanı yerleşim yeri olan Şenyayla Mahallesi'ne sadece beş kilometre mesafede bulunuyor. En yakın evin 4 buçuk kilometre uzaklıkta olduğu bölgede yürütülecek üretim çalışmaları nedeniyle çevreye yayılacak toz miktarı saatte yaklaşık 23 kilogram olarak hesaplandı.

81 hektarlık ruhsat sahası Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi nazım imar planına göre orman alanı kapsamında kalıyor. Yaklaşık 25 hektarlık ÇED alanının tamamı devletin tasarrufu altındaki ormanlardan oluşuyor.

Karaçam ağaçlarıyla kaplı bölgede planlanan 7 milyon 600 bin TL bedelli mermer ocağında arazi hazırlık çalışmaları kapsamında üst örtü toprağı kaldırılacak. Bu aşamada sökülecek bitkisel toprak miktarı 18 bin 131 metreküp olarak hesaplandı.

Proje ömrünün 22 buçuk yıl olarak öngörülürken, madenin miktarına göre bu sürenin uzatılabileceği düşünülüyor.

GELİBOLU'DA BÜYÜK TALAN

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki Fındıklı Mahallesi’nde ise Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak kalker ocağı için Çanakkale Valiliği “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Proje alanının doğal sit niteliği, yatırım gerekçesiyle göz ardı edildi.

Proje alanının doğal sit niteliği, yatırım gerekçesiyle göz ardı edildi. 24,52 hektarlık sahada açık ocak işletmeciliğiyle üretilecek olan kalker, Kınalı-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu projesi kapsamında kullanılacak. Bedeli 919 bin 500 TL olan proje, doğal sit alanında orman arazisinde ve tarım alanlarının yakınında bulunuyor.

Yanından Koca Deresi geçen proje alanının içinden mevsimsel olarak akan başka dereler de bulunuyor. Proje alanına yaklaşık 1200 metre mesafede ise Fındıklı Göleti yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ocağın Fındıklı Göleti’nde yaratacağı etkilerin bilimsel rapor ile ortaya konularak güvenli etki mesafesinin belirlenmesini talep etti.

DEVLETİN KORUMASI ALTINDA!

16 Nisan 2019 tarihli toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tamamı doğal sit alanı olan ÇED sahasının bir kısmını Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı, bir kısmı da Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı komisyon incelemesi sonucu orman alanına tahsisli ve Nitelikli Doğal Koruma alanında kalan kısmın projeye uygun olmadığı belirlendi. Ancak Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda kalan kısma Kınalı- Tekirdağ- Çanakkale- Savaştepe Otoyolu Projesi, Malkara- Çanakkale (1915 Köprüsü dahil) kesimi projesinin öncelikli projelerden olduğu ve Karayolları Genel Müdürlüğünce ihalesi 21 Mart 2017’de yapıldığı için kalker ocağı projesinin yapılması uygun bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’nı korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere izin verilen yerler olarak tanımlıyor.