Muğla’da çimento fabrikasına karşı yaşam nöbeti başlatan yurttaşlara sabah saatlerinde jandarma müdahale etti. Aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. 2 çocuk serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 9 kişi de adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı

Doğası için direnenler özgür

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında yapılmak istenen çimento fabrikası inşaatına karşı yaşam nöbeti başlatan yurttaşlara sabaha karşı saat 04.30 sularında jandarma ekipleri tarafından müdahale edildi.

Aralarında 2 çocuğun da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınarak Muğla İl Jandarma Karakolu’na götürüldü. Alınan bilgilere göre, 2 çocuk serbest bırakılırken 9 yurttaşın hala gözaltında olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan 9 yurttaş adliyeye sevk edildi. Yurttaşlar ifadelerinin alınmasının ardından adli kontrol ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı.

dogasi-icin-direnenlere-gozalti-1148994-1.

MÜCADELEMİZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

BirGün’e konuşan Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi üyesi Haluk Özsoy, “Sabah bir anda operasyon yedik. Şirket ile jandarmanın ortak operasyonu. Jandarma bizi değil şirketi koruyor. Yurttaşlar gözaltı yapılırken darp edildi. Gözaltına alınanların içinde çocuklar var. Bu insanlık suçudur. Ama ne yaparlarsa yapsınlar mücadelemizden geri adım atmayacağız. Bölge halkı olarak daha da kenetlendik. Gözaltında olan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento şirketi tarafından yapılmak istenen fabrikaya karşı yurttaşlar bir süredir mücadelelerini sürdürüyor. Proje için verilen “çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu” kararının iptaline karşı açılan dava sürmesine rağmen şirket 3 Nisan tarihinde bölgeye iş makineleri gönderdi. Bölgede yaşayan yurttaşlar ise iş makinalarını bölgeye geçirmeyerek yolu kapatarak yaşam nöbetine başladı.