Zeytinliklerde artık maden araştırması yapılabilecek. Alın buradan yakın. Zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine imkân tanıyan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre sahanın ‘faaliyet bittiğinde rehabilite edilmesi’ şartı aranacak… Kesin rehabilite edilir kesin…
38 gündür tutuklu olan gazeteci var “atasözü mü deyim mi” paylaştı diye. Haydi ikisi de değil, bunun hakkı hapis mi? Taze ister misin? O olmazsa 1582 gündür tutuklu olan Kavala var. Adalet bunun neresinde?


Alın adalet ve kalkınma işte tam burasında… İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre şubat ayında kentte perakende fiyatlar yüzde 4,44 arttı, toptan fiyatlardaki aylık artışsa yüzde 3,38 oldu. Perakendede yıllık artış yüzde 55,32’yi, toptanda yüzde 58,39’u buldu.

İstanbul’da perakende fiyatlar ocakta aylık yüzde 13,78, yıllık yüzde 50,91 artmıştı. Böylece son 19 yılın enflasyon rekoru kırılmıştı.

***

Kırılsın ya zaten önemli olan vatandaş filan değil. Vatandaş taş yesin, kışın üşüsün, elektrik kullanması lüks sayılsın. Ya 2022 yılındayız sağ olsun bizim zaman yolculuğu tayfa sayesinde artık elektrik kullanmak, evde karanlıkta oturmamak lüks oldu.

Sabahları zaten karanlığa “terli” ve “burası çokomelli” bakanımız sayesinde alıştık. Her sabah karanlıklar içinde güne başlayan milyonlar, elektrik kullanmanın lüks olduğu bir ülke. Alın buradan yakın…

Kendimizi güçlü hissedelim diye Putin’in teneke SU-24’ünü düşürmüştük hatırlar mısınız? Türk hava sahasını ihlal eden uçak, beş dakika içerisinde on defa uyarılmasına rağmen sınır ihlaline son vermeyince angajman kuralları gereği iki Türk F-16 uçağı tarafından vurulmuştu…

Uçak, Suriye Türkmen Ordusu’nun kontrolündeki Bayırbucak bölgesine düşmüş, uçaktaki iki pilot paraşüt ile atlamasına rağmen, pilotlardan biri Suriye Türkmen Ordusu’na bağlı 10. Tümen tarafından ölü olarak ele geçirilmişti.

Helikopterle pilotları arama sırasında muhalifler tarafından bir helikopter düşürüldü ve bir Rus deniz piyadesi vurulmuştu. Düşen uçağın parçalarının etrafa savrulmasından dolayı Hatay’ın Yayladağı ilçesinde de iki Türk vatandaşının yaralanmasına sebebiyet verdi. Rusya Savunma Bakanlığı ise uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediği iddiasında bulunmuştu.

IŞİD’e karşı yapılan Doğal Kararlılık Operasyonu’nun Sözcüsü Albay Steve Warren ise Rus uçağının sınır ihlaline karşı on defa uyarıldığını doğrulamıştı. NATO ise ellerindeki verilerin Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiği yönünde olduğunu açıklamıştı…

***

Peki sonrasında neler neler oldu? 27 Şubat 2020’de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin, Suriye’nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı yaşandı. 34 Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye’nin Suriye İç Savaşı kapsamındaki en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır…

Şimdi ne durumdayız? S-400’ler bizde, aldık ama kullanamıyoruz. Zaten kullanabileceğimizi düşünebilmek büyük bir şaşkınlık. Bir sürü ülkeyle birlikte girdiğimiz F-35 projesinden kovulduk. Parasını verdiğimiz uçaklar da gelmedi.

Şimdi topraklarımızdayız. Zeytinlik arazilerde de maden araması yapabileceğiz. Gerçekten çok doğru bir karar. Elinde o kadar imkân varken, zaman içinde hepsini kumarda, ortamcılıkta kaybetmiş bir eleman gibi takılıyor. Kendi buğdayımızı kendimize kadar üretemiyoruz, kendi toprağımızı ekemiyoruz, kendi kıyılarımızı değerlendiremiyoruz, kendi ormanlarımız yanarken “Yangın söndürme uçağımız yok” diyebiliyoruz.

***

Neyse işte, yokuş aşağı gidiyoruz. Bakalım neler olacak. Son olarak: Çiftlik Bank kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, banka ibaresinin kullanılmasının yasak olduğunu bilmediğini söyleyerek, “Halbuki ben ‘bank’ ibaresini kullandım. TDK sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim” dedi… Yerseniz.

Pompaya yansımasa bari…