Ülkenin dört bir tarafındaki doğal güzellikleri yağmalayan AKP iktidarı Ayder Yaylası’nda beton kent yarattı. Ayder’deki görüntüler akıllara Kapadokya, Hasankeyf ve Salda’da yapılan yıkımları getirdi.

Doğaya ve tarihe düşman oldular
Ayder Yaylası.

Haber Merkezi

Uzungöl’ü, Salda’yı, Kapadokya’yı, Asos’u, Hasankeyf’i yok eden AKP’nin son hedefi Ayder Yaylası oldu. Yaylayı ‘kent’ olarak gören AKP iktidarı, bölgede 3 yıl önce kentsel dönüşüm projesi başlattıı. TOKİ’nin dağ yamacına inşa ettiği otopark inşaatının görüntüleri isyan ettirdi.

Binlerce yurttaş Ayder’in son halini paylaşarak tepki gösterirken akıllara AKP’nin eski icraatlarını getirdi. Ülkenin dört bir tarafındaki doğal güzellikleri turizm adı altında yandaşa peşkeş çeken AKP iktidarı, korunması gereken alanlarda beton şehirler yarattı. Ayder başta olmak üzere AKP’nin yeşili yok ettiği bazı yerler şu şekilde:

AYDER YAYLASI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de Rize’de yaptığı konuşmada, “Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz” demişti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2019 yılında kentsel dönüşüm projesi başlattı. Kentsel dönüşümn adı altında yapılan çalışmalar korkunç betonlaşmayı gözler önüne serdi. 1600 araçlık otopark ve otel projesinin inşaat görüntüleri tepkilere neden oldu.

KAPADOKYA

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’daki Ortahisar-Göreme üzeri yol çalışmaları tepkilere ve tüm itirazlara rağmen sürüyor. Milyonlarca yıllık kültür mirası iş makineleriyle yok edildi. Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, bölgede korkunç bir yıkım olduğunu dile getirdi.

Kapadokya

HASANKEYF

12 bin yıllık tarihe sahip olan ve UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu yerine getiren Hasankeyf, baraj ve HES projesiyle sular altına gömüldü. Hasankeyf’te bulunan yerleşim yeriyle birlikte 289 höyük ve 80’i tümüyle olmak üzere 199 köy ve mezra sular altında bırakıldı. Tarihi güzellik doğal güzellik yok edilirken binlerce insan bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

Hasankeyf

SALDA GÖLÜ

Millet Bahçesi, mesire yeri ve bisiklet yolu gibi projelerin hayata geçirildiği Salda Gölü adeta can çekişiyor. Yapılan müdahaleler ve iklim krizinin etkisiyle artan kuraklık Salda Gölü’nü de tehdit ediyor. Su çekilmesi yaşanan gölde, kuruyan alanlar bataklığa dönüştü. Kuraklıkla ilgili uyarılarda bulunan Salda Gölü Koruma Derneği, kaçak su kuyularına dikkat çekmişti. 2020 yılının nisan ayında iş makineleri gölün kıyısındaki kumsal alana girmiş, Güngör Tarım’a toplam 421 bin TL ceza kesilmişti.

ASSOS

Assos’ta, bölgedeki kaya düşmeleri gerekçe gösterilerek AFAD tarafından bir yıla yakın süreyle inceleme yapıldı ve hazırlanan rapor doğrultusunda alan “afet bölgesi” ilân edildi. Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, 26 Mart 2021’de “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi”ni ihale etti. Alan, Çanakkale Valiliği tarafından turizm faaliyetine ve girişlere 500 gün süreyle kapatıldı. Yapılan çalışmaları görüntüleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları, Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Açılan dava çevre derneğinin lehine çıksa da Assos Antik Limanı’nda büyük tahribat oluştu.

UZUNGÖL

2003’te "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen Uzungöl 2004’te şantiyeye çevrildi. Doğal güzelliğini bozma girişimlerinin ardından devreye TOKİ de girdi. TOKi’ye Çaykara yolunun Uzungöl’e yakın bölümünde 6’şar daireli 15 bloktan oluşan bir konut projesi sunuldu. Proje için 2008 yılı sonunda fiyat analizleri başladı. AKP’li belediye de dere kenarlarına duvar inşa etti. Gölün etrafına yapılan yolun ardından duvarlara örülerek adeta havuza çevrildi. 2014 yılında "kentsel dönüşüm" yağmasının yeniden planlanmasının da önü tekrar açıldıktan sonra ortada Uzungöl’ün güzelliği diye bir şey kalmadı.

Uzungöl