Bozcaada’ya gelen Brezilyalı belgeselci Amado anlatıyor: Anaakım medyada hiçbir çevre felaketi, talancı şirket yer almıyor. Bu festivaller önemli, nerede olursa olsun desteklenmeli

Doğayı filmlerle savunuyor

DEMET SARGIN sargindemet@gmail.com @demetsrgn

Brezilya’da uzun yıllardır televizyonculuk yapan, çevre konulu film ve belgesellerin gösterildiği Filmambiente festivalinin de düzenleyicilerinden olan ve birçok belgesele imza atan Suzana Amado’yla Bozcaada’da buluştuk. Epey bir yolu, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) jüriliği için geldi Amado. Onun için, bu festivaller nerede yapılırsa yapılsın, imkânlar dâhilinde destek verilmeli çünkü.

► Filmambiente’yi anlatır mısın?
Görüntülerin hem kamu hem de özel görüşlerde artan bir etkiye sahip olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Filmler ve videolar hemen ve etkili bir şekilde iletişim kurabilen enstrümanlardır. Filmler insanları davranışları değiştirmeye, tartışmaya ve davranışlarını değiştirmek için onlara ilham vermeye teşvik eder. Görsel-işitsel olarak başka hiçbir ortam, yaşamlarımızı nasıl yaşadığımızı göstermek için etkili değildir. Ve başka hiçbir şey, insanlık için daha iyi bir gelecek sağlayan, sürdürülebilir ve uygulanabilir olan yaşam modellerini yaymaz. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanları etkilemek için ilham vermek ve motive etmek amacıyla, dünyadaki tüm düşüncelerden, örneklerden ve çözümlerden oluşan bir panorama yaratarak, çevresel konular ve sürdürülebilirlik üzerine farklı görüşler ve deneyimler sunan filmler sunuyor Filmambiente. Her yıl yeni bir seçki oluşturuyoruz ve tüm filmler ücretsiz olarak gösterime sunuluyor. Tıpkı BIFED gibi. BIFED ile bakış açımızın da benzer olduğunu söyleyebiliriz.

► Filmambiente’yi tek örnek olarak mı veriyoruz?
Değişik çalışmalar var. Ben buradayken orada önemli bir belgeselin çekimleri sürüyor. Farklı bir çalışma olacak. 13 farklı yerde çekiliyor. Her birinde farklı bir kadın karakter var. Bu kadın karakterler maden şirketlerine ya da buna benzer doğa karşıtı işler yapan şirketlere karşı mücadele veriyor. Burada kadınların seçilmiş olması önemli. ‘Kadın doğayı koruyor’ gibi bir kurgu var.

dogayi-filmlerle-savunuyor-524607-1.

► Çevre konusunda filmler çekmek ya da çekilen filmlere destek olmak Suzana için ne anlama geliyor?
Filmleri çok farklı kesimlere ulaştırma imkânınız oluyor. Örneğin ben doğanın savunulması konusunda çok az kişiye ulaşabilirim ve bu ulaştıklarım da büyük ihtimalle benim gibi düşünen kişiler olur. Ama filmlerde anlatmak istediğim tahribatı net bir şekilde ortaya koyabilirsem ve o yok oluşu hissettirirsem farklı düşünen kişileri de etkileyebilirim. Bu konuda düşünmek istemeyen insanları zorlayabilirim. Siyasi anlamda da politik filmlerin ana temalarının çevre teması olması gerektiğini düşünüyorum.

► Peki Brezilya’da medyanın çevre konularına yaklaşımı nasıl?
Sadece çevre odaklı çalışan online haber siteleri var ama bunu basılı anlamda yapan yok. Yerellerde belki vardır. Ama özellikle anaakım medyada hiçbir çevre felaketi, talancı şirketler yer almıyor. Büyük bir medya ağı var anaakım olarak. Bunlar çok öncelerde çevre haberleri sayfası yapıyorlardı . Bu zamanla yarım sayfaya düştü, sonra tek sütun şimdi de yok oldu. TV kanalları da var. Orada da çevre sorunları konuşulmuyor. Çiçekleri, böcekleri gösteriyorlar.

► Olimpiyat ve Dünya Kupası konuları da Brezilya için çok konuşulan konular oldu. Nasıl değerlendirirsin?
Bir şehir düşünelim. O şehirde yaşayan insanların hepsinin barınabileceği büyüklükte stadyumlar yapılıyor. Etkinlikler bitince de oralar boş şekilde kalıyor. Çevresel anlamda oldukça kirletici. Etkinlikler için çevre düzenlemeleri yapmak üzere sözler de veriliyor ama hiçbiri yapılmıyor. Büyük bir tahribat.