Doğayı şirketler kirletiyor, bakanlık ise seyrediyor

Abidin YAĞMUR

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu ve Homurlu mahallelerinin ortasından geçen DSİ kanalına kaynağı belirsiz atık suların bırakıldığı, su ve toprak kirliliği yaşanmasına tepkiler sürüyor.

O atık suların Organize Sanayi Bölgesi tarafından kanala bırakıldığı hatta bazı firmaların kaçak boru hattı döşeyerek kimyasal içerikli atık sularını DSİ sulama kanalına bıraktığı belediye meclisinde gündeme getirildi.

İddianın sahibi HDP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ali Tanrıverdi, ilgili bakanlıkları ve belediyeleri göreve çağırdı

Tanrıverdi, “Derenin içine baktığımız zaman su özelliği hiç gözükmüyor. Rengi yemyeşil. Oradaki vatandaşlar için artık çekilmez bir duruma gelmiş. Kokundan oradaki insanlar duramıyor. Sağlık açısından çok tehlikeli bir ortam yaratılmış. Orada her türlü kimyasal atık var ve bu kimyasal atıklar belli fabrikalardan geldiği açıktır. Bunlar açık ve net bir şekilde hiçbir önlem almadan oraya su akıtıyorlar. Hatta bu kurumlardan bir tanesi gizli bir şekilde yeraltı boru döşeyerek, o atıkları o borular aracığıyla dereye akıtıyor. Bu konuda MESKİ’ye, Akdeniz Belediyesi’ne başvurulmuş. Çevre Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulundukları halde herhangi bir işlem yapılmamış. Vatandaş başvuruları başka kurumlara atılarak, geçiştirilmeye çalışılıyor” fadelerini kullandı.

SEÇER: DENETİM YETKİMİZ YOK

Konu üzerine değerlendirmelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı (MBB) Vahap Seçer de “Orada sorumluluk Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde. Bizim denetim yetkimiz yok Buradan muhtarlarıma seslenebilir miyim? Bu konu bana ait değil, Çevre bakanlığına bağlı, Valiye, Kaymakama başvuru yapmaları gerekiyor. OSB yasasına göre OSB’nin kendi arıtma tesisini yapması gerekiyor” dedi.

OSB’DEKİ ARITMA YETERSİZ KALIYOR

MBB Çevre Koruma Daire Başkanı Bülent Halisdemir de bölgeyle ilgili meclis üyelerine bilgi verdi. Halisdemir, “Arıtmaların yetersiz olması, OSB’nin yaklaşık 3 bin metreküp su arıtma tesisi var ancak genel atık su 5 bin metreküp civarında. Dolasıyla sıkıntı yaratıyor. Alıcı ortam dediğimiz dereye verilerek veya etrafa zarar veriyor. Bu yeraltı sularını kirletiyor, koku oluşumuna neden oluyor” dedi.

MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz da OSB’deki fabrikaların atıksularının içindeki kimyasal değerlerin MESKİ’nin atıksu tesislerinin kabul edebileceği değerler üzerinde olduğunu belirterek OSB’nin kendi arıtma tesisini devreye alması gerektiğini vurguladı.