Akkuyu Nükleer A.Ş’nin ‘gizli’ bir şekilde toplantı düzenlediğini belirten Mersin NKP üyeleri: “Kapalı kapılar ardında değil halkımızın arasında, doğruları dile getirmeye devam edeceğiz

Doğruları halkın arasında konuşacağız

Haber Merkezi

Mersin Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santral projesine ilişkin geçen çarşamba ‘gizli’ bir şekilde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri tepki gösterdi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenleyen NKP üyeleri, hangi basın kuruluşlarının çağırıldığı, hangi otelde düzenlendiği açıklanmayan gizli toplantı da Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları İle İlişkiler ve İşbirliği Direktörü Aleksey Froloy’un çevre hassasiyeti güdermişçesine açıklamalar yaptığı ve bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Basın açıklamasını okuyan Mersin NKP dönem sözcüsü Aycan Özkan “Biz biliyoruz ki, Mersin basını, Mersin halkına karşı sorumluluğunu yerine getirecek ve Rosatom’a, Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye, yerli ve milli taşeronlarına destek vermeyecektir. NKP olarak kapalı kapılar ardında değil halkımızın arasında, ev ev, sokak sokak, alanlarda nükleer yalanlara karşı doğal doğruları dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Nükleer santral sermayedarlarının ve siyasi iktidarın gerçeklerin üstünü örttüğünü belirten Özkan “Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri santralin ve reaktörün güvenlik şartlarını yerine getirdiklerini iddia etmektedirler. Oysa biz biliyoruz ki, Mitsubishi Şirketi 4480 MW gücündeki Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekildi. Çünkü Fukuşima felaketinden sonra Japonya Devleti nükleer santral güvenlik standartlarını yükseltmişti. Mitsubishi Japonya dışında da bu güvenlik standartlarını uygulamak zorundaydı. Bu takdirde de Sinop Projesinin maliyeti 18 milyar dolardan 44 milyar dolara çıkıyordu. Nükleer santrallerin her koşulda güvensiz oldukları gerçeği yanında; 4800 MW gücündeki Akkuyu Nükleer Santralinin 22 Milyar dolarlık maliyetinde 2010’dan bu yana hemen hiçbir artış olmaması güvenlik standartlarının Fukuşima öncesi olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Özkan sözlerini şu şekilde sonlandırdı “Mersin NKP olarak kapalı kapılar ardında değil halkımızın arasında, ev ev, sokak sokak, alanlarda nükleer yalanlara karşı doğal doğruları dile getirmeye devam edeceğiz.”