Planları tükenmiyor, malum. Karanlık odalarda yeni yeni bölgeler, koridorlar yaratıyorlar sürekli. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ABD’nin Suriye’den koparmakta kararlı olduğu Kuzey bölgesine ilişkin yeni bir planı olduğu iddiasını ortaya attı. İddia ama gerçekleşme olasılığı bence pek mümkün, çünkü gerçekleştiğinde ABD ile Türkiye arasında bozulmuş olan “münasebetler yeniden tesis” edilebilecek.

Önce WSJ’nin haberini/iddiasını anımsatayım; ABD Suriye’nin kuzeyinden çekeceği askerlerinin yerine Araplardan oluşturulacak bir güç konuşlandıracak. Bu, bölgenin PYD’nin ağırlıkta olduğu Demokratik Suriye Güçleri ile Suriye yönetimine muhalif Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bırakılmayacağı anlamına geliyor.

TÜRKİYE KABUL EDER - Gönlü elbette ÖSO’da olan Türkiye, yeter ki orada Kürtler olmasın diye düşündüğünden artık ÖSO’da ısrar etmez. “PYD olmayacaksa varsın ÖSO da olmasın”a razı olacak Türkiye’nin orada oluşturulacak Arap Gücü’ne itiraz etmeyeceği malum. Bu Arap Gücü’ne asker göndermeleri istenecek olan Suudi Arabistan, Katar, BAE’ninTürkiye’nin özellikle Suriye konusundaki “dostları” olduğu düşünülürse bunun neyine itiraz edecek?.

ABD TÜRKİYE’Yİ KAZANIR - ABD Türkiye’nin Kürt korkusu kaynaklı “endişelerini” böylelikle bertaraf edeceğine göre AKP iktidarı ile ABD arasında bir “sorun” da kalmamış olacak. Trump’la Recep Bey’in buluşup, birbirlerine sarılmaları yakındır. Çünkü AKP Genel Başkanı’nın ABD karşıtlığı (!) ABD “Kürtlerden (PYD) vazgeçtiğinde” biter. Başka hangi meselede aralarında sorun var ki? Suriye’nin bombalanmasında hemfikirler, bölünmesinde hemfikirler, İran’ın orada etkin olmamasında hemfikirler. Daha ne olsun? Kürtler devreden çıkarıldığına göre yaşasın “ABD-Türkiye kardeşliği”. AstanaGörüşmeleri’nde “Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız” diye tüm dünyaya söz vermiş olan Türkiye sözünde durmadığı için (İran, Rusya hariç ) hiçbir ülke tarafından eleştirilmez. “Suriye’yi parçalamaya kararlı” Fransa, Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Katar, Mısır Türkiye’yi “Astana’daki sözünü tutmadı” diye mi eleştirecekler yani.

Rusya bozulur mu? Biraz tabii. Ama Kuzey Suriye için ABD ile de savaşmaz, Türkiye ile de bozuşmaz. Herkesin “dostlarından” vazgeçeceği anlar gelir. ABD Kürt’ten vazgeçtiğine göre, Rusya da Suriye’den vazgeçer. İran’ın itirazları ise ABD-Rusya ses duvarını aşıp etkili olamaz.

SUUDİ HEMEN ATILDI – Bu daha iddia, ama iddiası bile Suudi Arabistan’ı heyecanlandırmış olmalı ki “ben varım” dedi hemen. “Suriye’ye, geniş bir koalisyon olursa asker göndermeye hazırız” dedi uğursuz krallık. Burnu Yemen’de çöpten kurtulmayan berbat krallık, mezhep düşmanı Suriye’nin parçalanması söz konusu oldu mu neden fırsatı kaçırsın?

KÜRTLER AÇISINDAN - Plandan vaz geçilmezse, bölge Arap Gücü ile doldurulduğunda, Esad karşıtı bir güç olarak yukarıda adı geçen ülkelerce de desteklenen PYD’ye de gerek kalmayacak haliyle. ABD’nin koruması/garantisi altında bölgeye konuşlanacak Arap askeri varlığı PYD’ye neden ihtiyaç duysun?

AKP’nin gözü aydın. Kuzey Suriye’de Kürt etkisi sıfırlanacak. Komşumuz ya ABD ya da adı geçen Arap ülkeleri olacak. Orada nasıl bir yapı kurulacağı, bölgenin sonra neye evrileceği konusu şimdilik meçhul. Genel Başkan’ın “güvenlikli bölge”, ABD’nin “güvenlik koridoru” dediği bölge oluyor nihayet Suriye’nin kuzeyi. Genel Başkan herhalde çok memnundur.

Bu gelişme, Suriye’nin kuzeyinde Arap-Kürt kardeşliğine darbedir elbette. Suudi-Katar- BAE “Arap”ı yakında orada Kürt kesmeye başlarsa şaşırmasın kimse. 20 günde Barzani’yi siyaset sahnesinden slen emperyal güçler ile uşaklarının böyle hesapları yoktur.

Birleşik bir Suriye’nin, yönetimden kaynaklanan sorunların da çözülmesiyle, Kürtler için “mükemmel” değilse de mevcutlar içinde en iyi çözüm olacağı anlaşılmış olmalıdır. Bunu en iyi kavrayan Kürt lider Salih Müslim idi. O kadar gerçekçi idi ki, Suriye yönetiminin en zayıf düştüğü anda bile “biz Suriye’nin bir parçasıyız” demişti. Plan hayata geçirilirse Suriye’nin kuzeyinde Suriye Arabı da, Kürdü de olmayacak.

Sınırında Amerikan - Suudi “Arabı”yla yaşayacak olan Türkiye, ABD ile de barışır artık.

Kardeşim Trump” günleri yakındır.