Akdeniz’de şarap ve zeytinyağı taşımacılığı yapan bir gemiye ait enkaz bulundu. Bulunan enkaz Doğu Akdeniz'de şimdiye kadar bulunan ve Roma İmparatorluğu dönemine ait en büyük batık olarak tanımlandı

Doğu Akdeniz'de Roma dönemine ait en büyük gemi enkazı keşfedildi

Yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait, Roma İmparatorluğu döneminde Akdeniz’de taşımacılık yapan bir gemiye ait enkaz keşfedildi. Enkazda geminin içindeki büyük iki kuplu testiler bulundu. Bu testilerle şarap ve zeytinyağı taşımacılığı yapılıyordu. Ancak bazı nedenlerle gemi varacağı hedefe ulaşamadı.

Denizin dibinde yaklaşık iki bin yıldır kayıp durumdaki bu büyük gemi, arkeologlar tarafından içindeki yüklerle birlikte keşfedildi. Geminin M. Ö. 100 ile M.S. 100 arasında bir tarihe ait olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu keşif Doğu Akdeniz'de şimdiye kadar bulunan ve Roma İmparatorluğu dönemine ait en büyük batık olarak tanımlandı.

Patras Üniversitesi'nden George Ferentinos'un açıklamalarına göre de söz konusu batık, tüm Akdeniz'de keşfedilen ve yine Roma İmparatorluğu dönemine ait olan 4. büyük gemi enkazı.

Sputnik'in haberine göre; 35 metrelik geminin enkazı 6.000 testi yüküyle birlikte, Kefalonya (Yunanistan’ın batı açıklarındaki İyonya adalarından biri) kıyılarında deniz dibinde yapılan sonar donanımlı bir araştırması sırasında keşfedildi. Keşif Patras Üniversitesi'nin Oceanus ağı tarafından yapay zeka görüntü işleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırma, vrupa Birliği Interreg programı tarafından finanse edildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.