Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunulan yeni ruhsat sahalarını gösteren haritayı paylaştı. Doğu Akdeniz’deki petrol arama faaliyeti, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi artırmıştı

Doğu Akdeniz'de ruhsat başvurusu yapılan alanları gösteren harita paylaşıldı

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sismik araştırma ve sondaj ruhsat başvurusunda bulunduğu sahaları gösteren haritayı paylaştı.

Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetleri, bölge ülkeleri arasında son zamanlarda hayli gerilim yaratıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyon, bu konu nedeniyle bir kez daha yükseldi.

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Libya ile vardığımız anlaşma kapsamında TPAO, kendi ruhsat alanlarımızda petrol aramak için başvuruda bulundu. Askı ve ilan sürecinin ardından yaklaşık 3-4 ay içinde buradaki ilk faaliyetlerimize de başlayabileceğiz. Önce sismik çalışmalar, ardından verilerin analiz edilmesiyle de nerelerde sondaj yapacağımızı belirleyeceğiz” demişti.

Bu açıklamaya tepki gösteren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin bu girişimi Yunan kıta sahanlığı bölgesinden gerçekleştirdiğini ve Yunanistan'ın egemenlik haklarının gasp edilmeye çalışıldığını savundu. Dendias, Ankara’nın yasadışı eylemlerde bulunduğunu iddia etti.

DIŞİŞLERİ'NDEN YANIT

Türkiye hükümeti adına Yunanistan’a yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise “Türkiye Petrolleri'nin araştırma ve sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere başvuruda bulunduğu yeni ruhsat sahaları, ülkemizin BM'ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içindedir. Ülkemiz, defalarca duyurduğu bu sahada egemen haklarını kullanmayı kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

petrol-icin-ruhsat-basvurusu-yapilan-alanlari-gosteren-harita-paylasildi-739136-1.
Dışişleri'nin paylaştığı bir diğer harita.