Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik azalıyor. Askeri heyetler NATO Karagâhı’nda bir araya gelirken taraflar ‘diyaloğa hazırız’ mesajı verdi.

Doğu Akdeniz’de tansiyon düşüyor

Haber Merkezi

Ankara ile Atina arasında uzun süredir devam eden Doğu Akdeniz krizinde tansiyon düşüyor. Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri, dün NATO Karargahı’nda bir araya gelirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan basınına “Türkiye’nin tercihi ön koşulsuz diplomasi” dedi.

Atina'da ağırladığı AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise deniz yetki alanları konusunda Türkiye ile derhal istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduklarını duyurdu.

Türkiye'nin taleplerini sıraladı

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’e makale yazan Çavuşoğlu, Türkiye’nin taleplerini aktardı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki amaçlarının belli olduğunu belirten Çavuşoğlu, bunları şöyle sıraladı: “Deniz sınırlarının adil ve eşit şekilde sınırlandırılması, kıta sahanlığının maksimalist ve aşırı taleplere karşı korunması, Kıbrıslı Türkler'in adanın açık denizdeki kaynaklarındaki eşit haklarının güvence altına alınması ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıslı Türkler dahil olmak üzere tüm tarafların katılımıyla gerçek, kapsayıcı, adil ve hakkaniyetli bir açık denizler enerji işbirliği mekanizmasının oluşturulması.”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell ise, AB-Türkiye ilişkilerinin “tarihi bir dönüm noktasında” olduğunu söyledi. Borell, “İlişkilerin geleceğini Türkiye hükümetinin tutumu belirleyecek” ifadelerini kullandı.

350 kadın barış çağrısı yaptı

Öte yandan Türkiyeli ve Yunanistanlı kadınlar, iki ülke arasındaki artan gerilime “dur” demek üzere bir barış çağrısı yayımladı. Kadın hakları aktivisti Gülseren Onanç'ın başlattığı “Türkiye ve Yunanistanlı Kadınların Barış İnisiyatifi” ile iki ülkeden 350 kadının imzaladığı ortak çağrı metniyle, anlaşmazlıkların özenli bir diplomasi doğrultusunda, uluslararası hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde çözülmesini talep eden kadınlar, Ege'de ortak kültürü geliştirerek dayanışma ve dostlukla, barış içinde yaşamaya kararlı olduklarını belirtti.

***

Bir NAVTEX de Ege’de

Türkiye, Ege Denizi’nde yeni NAVTEX ilanı yayımlandı. NAVTEX ilanında Ege adalarının 1923 Lozan anlaşmasının “Gayri askeri” statüsüne aykırı olarak silahlandırıldığı bildirildi.