Ankara-Atina arasında bir süredir adalar, kıta sahanlığı ve sondaj çalışmaları nedeniyle tırmanan kriz Merkel’in devreye girmesiyle şimdilik dindi. Ankara sondaj çalışmalarına bir ay ara verdi.

Doğu Akdeniz’deki  ‘sismik’ krize bir ay ara

POİTİKA SERVİSİ

Alman basınının ‘savaşın eşiğine gelindiğini’ iddia ettiği Yunanistan ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz krizinde tansiyon şimdilik düştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in devreye girmesiyle her iki ülkeden de karşılıklı itidalli açıklamalar geldi. Türkiye Atina ile sürdürülen müzakereler sonuçlanana kadar Meis Adası yakınlarında sismik araştırma için bekleyen Oruç Reis gemisini Antalya Limanı’na çekti.

Türkiye’nin geçen hafta NAVTEX ilan etmesi üzerine bölgede ipler gerilmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Atina ile yaşanan NAVTEX (Denizcilere Duyuru) geriliminin ardından Merkel’in arabulucu olduğuna ilişkin haberleri doğruladı. Bu süreçte Merkel’in yapıcı bir rolü olduğunu ve olmaya da devam ettiğini dile getiren Kalın, Merkel’in temel yaklaşımının Ege ve Doğu Akdeniz’deki gerilimleri yok edecek adımların atılması olduğunu söyledi.

ÖN KOŞULSUZ KONUŞURUZ

Bundan dolayı Merkel’in AB içinde birçok eleştiriyle muhatap olduğunu belirten Kalın, Yunanistan’ın Türkiye’nin önemli bir sınır komşusu olduğuna işaret ederek, buradaki temel sorunun uluslararası bir hukuki tanımlamanın olmamasıyla ilintili olduğunu ileri sürdü.

Meis Adası’nın Türkiye’ye yakın mesafede bulunduğuna dikkati çeken Kalın, Yunanistan’la diyalog zeminin devam ettiğini Erdoğan’ın talimatları çerçevesinde önkoşulsuz şekilde Atina ile Ege, kıta sahanlığı, adalar, hava sahası, arama tarama çalışmaları ve Doğu Akdeniz’deki diğer bütün ikili konuları konuşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin D. Akdeniz’deki sismik araştırma çalışmalarının 1 ay durdurulduğunu da açıklayan Kalın, "NAVTEX yayınlandığında Yunanistan çok aşırı tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. arama tarama yapması planlanan yer Meis Adası’na 180 kilometre mesafede. Yani kıta sahanlığında değil. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız, ‘madem bu müzakereler devam edecek bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi. Şimdilik de bir müddet bekletebiliriz" ifadelerini kullandı.

ANKARA İLE DİYALOĞA HAZIRIZ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da temaslarda bulunmak üzere Atina’da bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonalez Laya ile görüşmesinin ardından yaptığı konuşmada, "Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir" dedi.

Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyeti için Antalya açıklarında iki haftadır bekleyişini sürdüren Oruç Reis gemisi de önceki gece Antalya Gümrük Müdürlüğü Limanı’na demir attı.

Oruç Reis gemisi, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyeti için görev bekliyor.