Erdoğan ve Biden, uzun süredir ayarlanmaya çalışılan ikili görüşmelerini ani biçimde Roma’da gerçekleştirdi. İki ülkeden yapılan açıklamalarda Doğu Akdeniz ve F-16’lar konularında farklılıklar bulunması dikkat çekti.

Doğu Akdeniz ve F-16’lar: Açıklamalardaki çelişkilerle Erdoğan-Biden görüşmesi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ayarlanması için diplomatların uzun zamandır çaba gösterdiği ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesini dün gerçekleştirdi. Türkiye tarafından yapılan açıklamada ayrıntılara girilmeden görüşmenin olumlu geçtiği belirtildi. Ancak ABD tarafının açıklamaları ile Türkiye’nin açıklamaları arasında bazı çelişkiler mevcut.

Erdoğan ile Biden'ın dün İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirilen ikili görüşmesi yirmi dakika olarak planlanırken bir saat on dakika sürdü.

DOĞU AKDENİZ

Beyaz Saray’dan ikili görüşmeye dair yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı Biden'ın görüşmede takdirini dile getirdiği belirtildi. Açıklamada "Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, ihtiyaç sahibi Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı" denildi.

Ancak Cumhurbaşkanlığı ve Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda ise görüşmede bölgesel konulara değinilmediği söylendi.

Yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Bugünkü görüşmede, Doğu Akdeniz gündemimize gelmedi. Gelmediğine göre de Sayın Biden'ın gündeminde değil, benim de gündemimde değil" yanıtını verdi.

F-16’LAR

Öte yandan ABD’nin görüşmeye dair resmi açıklamasında Erdoğan’ın gündeme getirdiği F-16’lara ilişkin konuya değinilmedi.

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna da ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.

Erdoğan, görüşmenin ardından "F-35'ten kaynaklanan bildiğiniz gibi bizim 1 milyar 400 milyon dolar bir ödememiz vardı. Bu ödemeden hareketle biz bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız, bunun üzerinde durduk. Bunun üzerine de daha çok F-16'lar gündeme geldi. F-16'ların elimizdekilerin modernizasyonu veyahut da yeni F-16'lar verilmesi konusu gündemimize geldi" ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili ise, Başkan Biden ile Erdoğan'ın görüşmesinde F-16 konusunun da gündeme geldiğini söyledi. ABD'li yetkili görüşmede Biden'ın Erdoğan'a Türkiye'nin F-16'lar ile ilgili talebinin ABD'de bir süreçten geçmek zorunda olduğunu söylediğini ve iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları etkin bir şekilde ele alma arzusunu dile getirdiğini aktardı.