BirGün / Nürnberg
Bir zamanlar Doğu Almanya’nın önde gelen şehirlerinden olan ve 21 Haziran 1990'a kadar 'Karl-Marx-Stadt' ismini taşıyan Chemnitz 2025 Avrupa Kültür Başkenti seçildi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de dün toplanan 12 kişilik uluslararası jürinin başkanı Sylvia Amann yaptığı açıklamada, Almanya'nın doğusunda olan ve Saksonya eyaleti kentlerinden Chemnitz'in '2025 Avrupa Kültür Başkenti' seçildiğini duyurdu.
Chemnitz şehri seçilme sürecinde Almanya’dan başvuran, Dresden, Gera ve Zittau elendikten sonra Hanover, Hildesheim, Magdeburg ve Nürnberg ile birlikte finale kalan 5 şehirden biri olmuştu.
Chemnitz kentinde bulunan Karl Marx anıtı
Chemnitz kenti bu unvanı kazanmış olsa da, 2025 yılına kadar izleme aşamasında tutulacak ve istenen şartları yerine getirmesi halinde Melina Mercouri Ödülü’nün sahibi olacak. Chemnitz kenti ödülün alması durumunda, 1.5 milyon euronun (17 milyon TL) sahibi olacak.
Wir feiern. We celebrate.#chemnitz #chemnitz2025 #ECoC2025 #EuropeanCapitalofCulture pic.twitter.com/6hTAilSEPM
— Chemnitz 2025 (@chemnitz2025) October 28, 2020
DEZAVANTAJLAR KORKUTUYORDU
Bundan iki yıl önce Daniel H.’nin bir şehir festivali esnasında bir ilticacı tarafından bıçaklanarak yaşamını yitirmesi üzerine Chemnitz günlerce olağanüstü bir durum yaşamış, ardından da gösteri ve yürüyüşlere sahne olmuştu.
2018 yazındaki bu olaylar tıpkı atıl haldeki alanlar ve boş duran binalar gibi ilk başlarda Saksonya eyalatininin üçüncü büyük bu kenti için bir dezavantaj olarak görülüyordu.
Fotoğraf: Wikipedia
KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK KAZANDI
Geçtiğimiz hafta pandemi nedeni ile bu şehirleri gezemeyen jüri üyelerine, kentler kendilerini sanal ortamda tanıttılar. Dün yapılan açıklamayla birlikte 2025 Avrupa Kültür Başkenti unvanına Chemnitz layık görüldü.
Unbändige Freude in #Chemnitz: “ Dieser Titel ist für Chemnitz die große Chance, viel zu geben und viel zu bekommen, viel vom Ungesehenen zu zeigen. Es wird der Stadt einen Schub geben.“ Oberbürgermeisterin Barbara Ludwig. #KulturhauptstadtEuropas2025 pic.twitter.com/90Gam1SdyV
— Kulturstiftung der Länder (@LaenderKultur) October 28, 2020
Kararın açıklanması sırasında çığlıklar atan Chemnitz Belediye Başkanı Barbara Ludwig, “Bu karar ile Chemniz Sadece Nazi yürüyüşleri ile manşete çıkmayacak. Bundan böyle şehrimizin çeşitliliği ve uluslararası ilişkileri ile manşetlerde yer alacak” sözleri ile sevincini basın ile paylaştı.
ÖDÜL, 1985’TEN BU YANA VERİLİYOR
Avrupa kültür şehri düşüncesi ilk olarak 13 Haziran 1985 yılında Dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından ortaya atıldı. Düşünce olumlu bulundu ve aynı yıl Atina Avrupa Kültür Kenti olarak seçildi. 1999 yılında Avrupa Kültür Kenti tanımlaması Avrupa Kültür Başkenti olarak değiştirildi.
2005 yılından itibaren seçim sistemi değiştirilerek, birden fazla kente bu unvan verilmeye başlandı. Hatırlanacağı gibi 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkentlerinden biri unvanını aldı. Almanya’dan, Batı Berlin (1988), Weimar (1999) Essen (2010) bu unvanı taşımışlardı.
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun