Doğu illerinde altı ayda 769 kişi gözatına alındı: Temel haklar askıda  hak ihlalleri tavanda

HABER MERKEZİ

Yurttaşlar, bu yılın ilk 6 ayını hak ihlalleriyle geçirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin dün açıkladığı ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2020 Yılı İlk 6 Ay İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre gözaltına alınan 16’sı çocuk 769 kişiden 2’si çocuk 132 kişi tutuklandı. Polisin 638 ev ve iş yerine baskın düzenlediği belirtilen raporda, öne çıkan hak ihlalleri şu şekilde sıralandı:

■ ‘Dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.

■ Hapishanelerde 2 mahkûm yaşamını yitirdi.

■ 3 asker ve polis, intihar ettikleri iddia edilerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

■ 1 siyasi parti yöneticisi saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

■ 3 kentte toplam 8 kez özel güvenlik bölgesi ilanı edildi.

■ Bölgede 20 kadın intihar etti.

■ 14 kadın aile içi şiddet sonucu katledildi.

■ 2 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.

ŞİDDETE DAYALI POLİTİKALAR

Raporu ‘korkunç’ diyerek tanımlayan İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Rehşan Bataray, ortaya çıkan tablonun sebebinin şiddete ve çatışmaya dayalı politikaların olduğunu söyledi.

İnsan hakları ihlallerinin çatışma ortamının etkisiyle tırmanış gösterdiğini söyleyen Rehşan Bataray, salgının etkili olduğu mart ve nisan aylarında aile içi kadına yönelik şiddet olayları artış yaşandığını da dile getirdi. Bataray, “Evde kalma sürelerinin artması ve bu süreçte İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikler sonucu şiddet uygulayan erkeklerin serbest kalması ile birlikte kadınların şiddete maruz kalma oranları da artmıştır” dedi.