Moskova ve Kiev güçleri arasında haftalardır şiddetli çatışmalara sahne olan Severodonetsk’teki Ukrayna birliklerine geri çekilme emri verildi. Kent, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki en önemli hedeflerinden biriydi.

Doğu kalesi düştü
Savaş tüm şiddetiyle devam ederken günde ortalama 100 Ukrayna askeri yaşamını yitiriyor. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

Ukrayna’nın batı ve kuzeyinden çekilerek ağırlığını doğudaki Donbass bölgesine veren Rusya önemli bir kenti daha almak üzere. Bir aya yakındır şiddetli çatışmaların yaşandığı Donbass’taki Severodonetsk kenti Rusya’nın kontrolüne geçmek üzere. Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Haidai, kuşatma altındaki kentte bulunan askeri birliklere geri çekilme emri verildiğini açıkladı.

Vali, Ukrayna askerlerinin yıkılmış mevzilerde kalmalarının anlamı olmadığını söyledi.

“Ruslar şehrin altyapısını yerle bir etti” diyen Haidai, Ukrayna askerlerinin yeni mevzilere gönderileceklerini belirtti. Vali ayrıca kentte evlerin yüzde 80’inin ağır hasar aldığını, bu evlerin yıkılmasının gerekeceğini duyurdu.

EN ÖNEMLİ HEDEFTİ

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda en önemli hedeflerinden biriydi. Rus güçleri, kentin kontrolünü büyük oranda ele geçirmişti. Severodonetsk’teki Ukrayna birlikleri, son olarak şehirde bir sanayi bölgesini savunmaya çalışıyordu.

24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya, Severodonetsk’ten sonra Lıçansk kentini de ele geçirmeye çalışıyor. Lıçansk’ın da ele geçirilmesi halinde Rusya, Luhansk bölgesinde kontrolü büyük oranda sağlamış olacak. Moskova, Donetsk ve Luhansk’tan oluşan Donbass bölgesinde, Rusça konuşan halkın yıllardır saldırı ve katliamlara maruz kaldığını iddia ediyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass’ı Ukrayna’nın işgalinin gerekçelerinden biri olarak göstermişti.

NATO VE AB KOALİSYONU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise NATO ve AB’nin bir savaş koalisyonu kurma çalışmaları yürüttüğünü, büyük ihtimalle bunun Rusya’yla savaşmak için olduğunu söyledi. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de mevkidaşı Ceyhun Bayramov’la düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Bu maalesef, İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı, Hitler’in Avrupa ülkelerinin önemli bir bölümünü SSCB’yle savaşmak için kendi sancağı altında topladığı dönemi hatırlatan bir yol. AB, NATO’yla birlikte böyle modern bir savaş koalisyonu kuruyor, büyük ihtimalle bu Rusya’yla savaşmak için. Tüm bunları çok dikkatli bir şekilde izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Moskova’nın NATO’nun aksine AB’yi hiçbir zaman siyasi blok olarak görmediğini anımsatan Lavrov, Ukrayna ve Moldova’ya AB’ye aday ülke statüsü verilmesinin Rusya için risk ve tehdit oluşturmayacağını vurguladı.

AB ülkelerinin liderleri, dün Brüksel’deki zirve toplantısında Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsü verilmesini kararlaştırmıştı.

ABD SİLAH YIĞIYOR

Öte yandan ABD, Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemi olan Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemlerini de içeren (HIMARS) 450 milyon dolarlık yeni savunma yardımı sağlayacağını açıkladı.