Doğuda solun halleri

Dış Haberler Servisi

ENDONEZYA
Özgür Papua Hareketi’nin güçlü olduğu bölgelere Cakarta hançeri

Papua’nın Endonezya’dan bağımsızlığı için savaşan Özgür Papua Hareketi’nin (OPM) güçlü olduğu ve geçen yıl ayaklanmaların yaşandığı bölgelere yeni bir siyasi düzenleme getirilmesine tepki büyük. İktidar tarafından planlanan düzenlemeye göre ayaklanmaların yaşandığı altı bölge başkent Cakarta’ya bağlanarak, buralarda denetim altında tutulması amaçlanıyor. Papua’lılar kendilerine danışılmadan bu kararın alındığını ve düzenlemenin Cakarta’nın mineral bakımından zengin bölgeler üzerindeki kontrolünü sağlamak için yapıldığını belirtiyor. Düzenlemenin iptal edilmesini isteyen Papua’lılar yeniden sokaklara döküldü. Polis protestoculara saldırırken pek çok kişi gözaltına alındı. Mart ayında da Papua’nın Yahukimo bölgesinde protestolar düzenlenmiş, iki kişi polis tarafından öldürülmüştü. Batı Papua’da 1965 yılında kurulan Özgür Papua Hareketi, Endonezya devletine karşı silahlı mücadele veriyor.

FİLİSTİN
Filistin Kurtuluş Örgütü: İşgalci İsrail bir insanlık suçu işliyor

Tel Aviv yönetimi işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 4 bin konutluk Yahudi yerleşim birimine daha onay verirken, şiddetini de tırmandırıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İsrailli işgal güçlerinin Filistinlilerin evini bombalamasını ve dünyanın gözü önünde yurttaşları canlı bir kalkan olarak görmesini savaş suçu olarak nitelendirdi. FKÖ yetkililerinden Wafa Ajansı’na yapılan açıklamada İsrail’in Batı Şeria’da bulunan Cenin kampındaki Filistinlilere yönelik şiddeti ve bombalamaları kınandı. İşgal ve savaş suçlarına karşı sessiz kalan ülkeler eleştirildi. Örgüt, başta Batı ülkeleri olmak üzere uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşlarına Filistin halkıyla dayanışma çağrısında bulundu.

İRAN
Mollalara, Reisi’ye, baskıya yoksulluğa başkaldırıyorlar

İran’da ekonomik kriz, açlık, yoksulluk ve otoriter yönetime karşı başlayan protestolar devam ediyor. Bağdat, İsfahan, Tebriz gibi büyük kentlerde süren eylemler güneydeki eyaletlere de sıçradı. El Arabiya’nın aktardığına göre hayat pahalılığını ve yönetimi protesto eden Huzistanlılar Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’ye atfen ‘Cumhurbaşkanı ve yüksek fiyatlara ölüm’ sloganları attı. Dizfûl ve Yasuc kentlerinde temel gıda maddelerinin ani fiyat artışlarını protesto eden en az 22 gösterici tutuklandı. İnternet faaliyetlerini takip eden NetBlocks, rejimin protestolarla ilgili bilgi akışını yavaşlatmak amacıyla interneti yavaşlattığını açıkladı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA Andimeşk şehrinde yüzlerce kişinin yaptığı eyleme polisin saldırdığını açıkladı.

MALFİVLER
Eski lidere karşı tepkiler günden güne artıyor

Sri Lanka gibi ekonomik kriz ve yoksullukla boğuşan tatil cenneti Maldivler’de eski Devlet Başkanı Abdulla Yameen Abdul Gayoom’a yönelik tepkiler günden güne artıyor. Son olarak Gayoom’un devlet kasasından milyarlarca para çaldığı ve kişisel hesabına 450 milyon rufiya yatırarak firar ettiği ortaya çıktı. Diğer taraftan Yameen’in mahkeme tarafından suçlu bulunmazsa bir kez daha iktidara gelme olasılığı var. Yameen, iktidara gelirse siyasi kaosun ve yoksulluğun giderek artacağı belirtiliyor.

AFGANİSTAN
Kadınlar Taliban gericiliğine karşı mücadele etmeye devam ediyor

Taliban’ın kadınların kamusal alanda tüm vücutlarını ve yüzlerini örten burka giymesini emreden kararına Afgan kadınların tepkisi büyüyor. Başkent Kabil başta olmak üzere pek çok kentte sokaklara dökülen kadınların eylemleri sürüyor. Tepkiler sürerken gerici Taliban yönetimi tarafından yapılan açıklamada, burka zorunluluğuna uymayan kadınların eşleri, babaları ya da yakın erkek akrabalarının cezalandırılacağı belirtildi. Tehditlere rağmen kadınlar tepkilerini sürdürüyorlar.