Doğuda solun halleri

Dış Haberler Servisi

LÜBNAN
Arap Sendikalar Konfederasyonu işgalin sona erdirilmesini kutladı

Uluslararası Arap Sendikaları Federasyonu, Güney Lübnan’ın İsrail işgalinden kurtuluşunun yirmi ikinci yıldönümü dolayısıyla Lübnan halkını, onların liderliğini ve direnişini kutladı. Kutlama mesajında, “Direniş, toprağı özgürleştirmenin, hakları geri kazanmanın ve egemenliği korumanın yeri doldurulamaz tek yoludur” denildi. Federasyonun Genel Sekreteri Jamal Al-Qadri tarafından yayınlanan bildiride, "Güney Lübnan’ın İsrail işgalinden kurtuluşunun 22’nci yıl dönümü. Lübnan halkını, liderliğini ve direnişini kutluyoruz" ifadelerine yer verildi.

FİLİSTİN
İsrail zindanlarında tutulan Saadat yeniden FHKC liderliğine seçildi

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) 2006 yılından beri İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Ahmed Saadat’ı yeniden genel sekreterliğe seçti. Saadat’ın vekili olarak ise Cemil Mazhar oldu. Örgütün 8. Ulusal Kongresi’nde yeni siyasi büro üyeleri ve parti yönetimi de belirlendi. Siyonizmle mücadelenin temek görev olduğunun belirtildiği kongrede, “Siyonizmle kapsamlı bir mücadelede içinde olacağız. Filistin halklarının haklarını yeniden kazanmasını istiyoruz ve siyonizmle uzlaşacak her türlü politikayı reddediyoruz” denildi.

IRAK
Tel Aviv ile her ne şekilde olursa olsun ilişki kurulması suç sayıldı

Irak resmi haber ajansı INA’nın haberine göre parlamentoda yapılan oylamada İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesini suç kabul eden yasa tasarısı kabul edildi. Yasa ile Tel Aviv ile her ne ad altında olursa olsun siyasi, ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel alanda veya güvenlik alanında işbirliği yapmak suç sayılıyor. Söz konusu yasa tasarısının oylanması için Meclis Başkanı Muhammed Halbusi başkanlığında düzenlenen bugünkü oturuma 275 milletvekili katıldı. Oylamadan önce seçimlerin galibi olan Sadr grubunun lideri Mukteda Sadr’ın mesajı okundu. Milletvekilleri oylamadan sonra yasa tasarısının kabulünü, İsrail karşıtı sloganlarla kutladı. Halk Seferberlik Güçleri de tasarıyı selamladı.

SENEGAL
Hastanedeki yangında 11 bebek hayatını kaybetti, halk öfkeli

Senegal’in Tivaouane kentinde bir hastanede çıkan yangında 11 bebek hayatını kaybetti. Facia sonrası Sağlık Bakanı Abdoulaye Diouf Sarr görevden alındı. Ülkede üç günlük yas ilan edildi. Belediye Başkanı Demba Diop Sy, yangının elektrik kontağından çıktığını, üç bebeğin kurtarıldığını söyledi. Facia tüm ülkede öfkeye neden oldu. Sağlık sektörünün içinde bulunduğu durum yeniden tartışmaya açıldı. BBC Türkçe’ye göre Senegal’in bölgedeki en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip olmakla birlikte personel, altyapı, teçhizat ve mali kaynak sorunları yaşandığına dikkat çekiyor" dedi.