Doğuda solun halleri

Dış Haberler Servisi

TAYLAND
Ulusal Devrim Cephesi ile Tayland ordusu karşı karşıya

Güney Asya ülkelerinden Tayland’da hükümet ile ülkenin güneyindeki Patani bölgesinin ayrılığı için savaşan Patani Malay Ulusal Devrim Cephesi (BRN) arasındaki çatışma devam ediyor. BRN militanlarının geçen günlerde Malezya sınırında gerçekleştirdiği saldırı bölgede yaklaşık iki aydır süren çatışmasızlık sürecini bozdu. 25 Mayıs’ta Narathiwat eyaletinin Tak Bai semtinde bir polis karakoluna ve bir gümrük ofisine saldırı yapılmıştı. Malezya’nın aracılık ettiği barış görüşmeleri sık sık kesintiye uğrarken taraflar birbirlerini suçluyor.

TUNUS
İşçiler, emekçiler krize karşı büyük greve hazırlanıyor

Tunus Genel İşçi Birliği (UGTT), 16 Haziran’da greve gideceğini açıkladı. Ülkede devam eden ekonomik krizde yoksullukla mücadele eden emekçiler ücret artışı talebi, C umhurbaşkanı Kays Said’in planladığı sosyal kesintiler ve özelleştirme planlarına karşı çıkmak için ulusal grev çağrısında bulundu. UGTT Merkez Komitesi hafta başında yaptığı açıklamada, 159 devlet kurumu ve kamu şirketindeki tüm personelin, "Tunusluların satın alma gücünü geri kazanmak için acil müzakereler" talep etmek ve devlet firmalarının kamuya ait olarak kalmasını garanti etmek için grev düzenlediklerini ilan etti.

FİLİSTİN
İsrail bir ay içinde bir gazeteciyi daha öldürdü, Filistinliler ayakta

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazeteci Ghufran Warasneh’in İsrail güçleri tarafından El-Aroub kampında öldürüldüğünü açıkladı. İsrail güçleri tarafından tutuklandıktan üç ay sonra nisan ayının başında serbest bırakılan Warasneh’in cenazesine katılan yüzlerce kişi İsrail güçlerini protesto etti. Uluslararası Sendika Örgütü ise Warasneh’in öldürülmesini insan hakları ihlali olarak nitelendirdi. Al-Jazeera televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile de 11 Mayıs’ta Bİsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmişti.

YEMEN
Ensarullah’tan kuşatma altındaki Yemen halkına füzeyle gıda nakli

Ensarullah Hareketi’ne bağlı Yemen Savaş Enformasyon Merkezi’nin haberine göre Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusu ve Halk Komiteleri, Suudi koalisyonunun kuşatması altındaki Dureyhmi kentindeki halkın temel ihtiyaç maddelerini füzelerle gönderiyor. Gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin kuşatma altındaki halka nasıl ulaştırıldığına dair ayrıntıların ve halkın görüşlerinin yer aldığı bir video yayımlayan Savaş Enformasyon Merkezi, şimdiye kadar Dureyhmi kentine gıda maddeleri taşıyan 2500 füzenin gönderildiğini bildirdi.