Doğuda solun halleri

ABD
Kürtaj savunucuları eylem yaptı

Kürtaj hakkı" savunucuları, 14 Haziran’da Washington'da bulunan ABD Yüksek Mahkemesi önünde gösteri düzenledi. "Benim bedenim, benim seçimim" yazılı pankartlar taşıyan protestocular, kürtaj hakkının mahkeme kararıyla ellerinden alınamayacağı yönünde slogan attı. Kürtaj hakkını destekleyen araştırma grubu Guttmacher Enstitüsünün raporunda, 2020'de ABD'de 930 binden fazla hamileliğin kürtajla sonlandırıldığı bilgisine yer verildi. George Washington Üniversitesi Profesörü Sara Rosenbaum, kürtaj yaptıran kadınların artan sayısının "bir ihtiyacı ortaya koyduğunu" söyleyerek yasaklanması halinde "hayati bir hizmete erişim için ne kadar yıkıcı olacağına" vurgu yaptı.

HİNDİSTAN
Askeri reforma büyük tepki

Hindistan'da "Agnipath" olarak adlandırılan askeri reforma yönelik başta Bihar eyaleti olmak üzere ülkenin birçok noktasında protestolar gerçekleştirildi. Tren vagonları ateşe verilirken, çok sayıda sefer iptal oldu. Agnipath planı, orduya kısa vadeli sözleşmeli asker alımını içeriyor. Plan çerçevesinde askerler 6 ayı eğitim olmak üzere toplam 4 yıl orduda görev yapacak. Bu yıl yaklaşık 46 bin kişinin yeni sistemle işe alması planlanırken, askerlerin sadece yüzde 25'i görevine devam edecek. Orduya girenlerin 4 yılın ardından ne yapacağının belirsiz olması ise endişeye yol açıyor. Muhalefet kanadı yeni sistemle Hint ordusunun "stajyer ordu" haline getirileceğini savunuyor.

TUNUS
Genel grev kırmızı çizgimiz

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Genel Sekreteri Nureddin et-Tabbubi, çalışanların talepleri doğrultusunda hükümet ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin tıkanması üzerine dün başlattıkları genel grevi, "Grev hakkı kırmızı çizgimizdir" sözleriyle savundu. Tabbubi, başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, kamu kurumlarında gerçekleştirilen bir günlük genel greve ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülke genelinde greve giden 159 kamu kuruluşunda yaklaşık 500 bine yakın çalışanın bulunduğuna işaret eden Tabbubi, iş bırakma eylemine katılımın yüzde 96,22 olduğunu belirtti.

Tunus hükümetinin grevi yasaklamaya çalıştığını söyleyen Tabbubi, "Grev hakkı kırmızı çizgimizdir, grev hakkımızdan geri adım atmamız söz konusu olamaz" dedi.

FİLİSTİN
Gazze’deki işgal protesto edildi

İsrail ablukası altındaki Gazze'de, İsrail'in işgal ve abluka politikası protesto edildi. Gazze'deki BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) binasının önünde, Filistin Sivil Toplum Kuruluşları Ağı'nın düzenlediği protestoya çok sayıda Filistinli katıldı. Göstericiler, "Ablukanın devam etmesi, uluslararası toplum için bir utançtır" ve "Uluslararası toplumun sessizliğinde 55 yıldır işgal ve zulüm var" ifadelerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Tarım Komiteleri Birliği adına konuşma yapan Saad Ziyade, uluslararası topluma "yıllardır süren işgal nedeniyle Filistin'de yaşanan insanı duruma karşı bir tavır alınması ve Filistin meselesiyle ilgili kararların uygulanması" yönünde çağrıda bulundu.